Ressursbank for folkehøyskoler
Nyttige ressurser om bærekraftig og lokal mat på folkehøgskolen.
Håndbok for bærekraftig mat
Ressursbok til arbeid med bærekraftig mat i drift og undervisning. Gjennom 7 prinsipper forklarer vi hva vi legger i bærekraft, gir eksempler på tiltak på kjøkkenet og forslag til elevaktiviteter på skolen og i lokalsamfunnet.
Undervisning
Korte videoer og fortellinger
Disse kan elevene kan se/høre som innledende info eller interessevekker. Videoene er på mellom 5-20 min. Kan brukes som intro til aktivitet eller på morgensamling.
- Video: Intro til prosjektet for elever
- Video: Vegetarmat - intervju med Daniel
- Video: Plantebasert kosthold og trening - intervju med Madeleine.
- Video: Butikkene og vi
- Video: Dumpster Deli Dagligvare
- Pølsepålegget har sagt mø (PDF)
Elevaktiviteter
Aktiviteter til undervisning. Beskrevet med hva du trenger, fremgangsmåte, refleksjonsoppgaver og forslag til konkurranser eller lignende.
- Dyrking av mikrogrønt
- Slik dumpster-diver du
- Slik dyrker du egne grønnsaker
- Sjekk hvilken mat som er best for miljøet
- Bidra til mindre matsvinn i butikken
- Matauk i skogen
Oppskrifter og mattips
- Ti plantebaserte hverdagsmiddager
- Så lett lager du veggisburgere
- 10 tips til å spise grønt, sunt og billig
- Med rot i framtiden
- Ting av tang
- Mer bærekraftig kjøtt på beinet
- Kjøp mer fra din lokale bonde
- Slik tar du miljøvennlig mat på kornet
Foredrag/workshops/temabolker
Inspirasjon til foredrag og workshops som enten kan holdes av lærer/kjøkken eller som en del av et besøk fra Fremtiden i våre hender eller noen av våre samarbeidspartnere.
Andre undervisningsressurser
Drift
Hvordan lage gode rammer for bærekraftarbeid på skolen og hva kan vi gjøre i praksis?
Praktiske grep
Fortellinger fra skolene
Vi vil gjerne høre hva dere gjør og videreformidle alle de gode eksemplene. Vi lærer av hverandre. Sammen kan vi utvikle de gode eksemplene videre til praktiske grep og undervisningsressurser flere kan ta i bruk. Fortell, film og ta bilde av det dere gjør. Send gjerne til Line på [email protected].