Hopp til hovedinnhold
  • Plast

  • Klær

Kutting av mikroplast fra klesvask

Oppdatert 13. desember 2023

Vasking av syntetiske tekstiler kan bidra til utslipp av miljøskadelig mikroplast. Dette kan du gjøre for å kutte i mikroplasten på avveie.

Vi fyller havet med mikroplast, noe som er et økende problem både for dyrelivet og oss selv. Plasten kan inneholde helse- og miljøfarlige stoffer, og flere miljøgifter fester seg også lett til mikroplasten. Dette bidrar til at de blir spredd med havstrømmene og ender opp i næringskjeden når mikroplasten spises av dyr. Det er med andre ord god grunn til at vi forbrukere gjør en ekstra innsats for å unngå at klesvaskingen vår bidrar til utslipp av mikroplast.

1. Reduser behovet for vasking. Hold klærne tørre og tørk av enkeltflekker. Ikke la fuktig tøy ligge på gulv og i skittentøykurven. Mellomlag i fleece trenger ikke vaskes ofte om du passer på å lufte ut tøyet etter bruk.

2. Velg klær av nedbrytbare fibre. Når du kjøper nye klær prøv å unngå syntetiske fibre. Mellomlag i norsk ull er et godt alternativ til fleece. Viskose, modal og annen rayon laget av cellulose fra for eksempel bjørk eller bambus er et nedbrytbart alternativ for mange plagg. Ellers er lin, hamp og økologisk bomull miljøvennlige alternativer til syntetiske klær laget av fossile ressurser.

3. Hold filteret i vaskemaskinen rent. Avhengig av hvor ofte du bruker vaskemaskinen, så bør lofilteret rengjøres ofte. (Kast for all del loen i restavfallet etter du har renset filteret, og ikke skyll det ned i avløpet...).

4. Velg kort vaskeprogram om mulig. Hvis tøyet ikke er så skittent så bruk et kort vaskeprogram, dropp forvask, bruk kort sentrifugering og vask på lav temperatur. Kortere vasketid og lavere temperatur vil slite mindre på tøyet, og bidra til mindre tøyfiber på avveie. Dette vil også sikre lengre levetid for klærne dine.

5. Ettermonter eget filter på avløpet fra vaskemaskinen. Hvis du vasker mye tøy laget av syntetiske fiber kan et ekstra lofilter på avløpet til vaskemaskinen være en god idé *. Enkelte vaskemaskinprodusenter tilbyr produkter med innebygget mikroplastfilter, for eksempel Grundig. Electrolux tilbyr et frittstående filter som også kan brukes på maskiner fra AEG og Zanussi. Samsung sitt frittstående filter kan brukes til alle vaskemaskiner, det samme gjelder for filterløsningen til Planetcare

6. Bruk filterposen Guppyfriend. Filterposen Guppyfriend er utviklet for å samle opp plastfiber fra klærne under vask, og et alternativ til filter på avløpet. Ifølge produsenten vil filterposen fange opp en god del løse fiber fra vasking *. I Norge selges filterposen av bøant andre Kid interiør, Norrøna og Northern playground. Vaskeposer bidrar også til mindre slitasje på klærne under vask, som kan være fornuftig.

7. Unngå toppmatede vaskemaskiner. Undersøkelser viser at toppmatede vaskemaskiner sliter mer på tøyet og avgir mer mikroplast enn frontmatede maskiner.

→ Les mer om hvordan du kan kutte utslipp av mikroplast
→ Les mer om miljøvennlig vasking av klær

*. Effekten oppgitt for både vaskeposer og filtre av produsentene selv er typisk for mikroplastfiber av en oppgitt størrelse. Studier viser at de generelt ikke er så effektive for de helt minste plastfiberne.   

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 30-08-2017