Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Hvilke merker tar ansvar for tryggere fabrikker?

Publisert 20. september 2023

Det kan være livsfarlig å sitte bak en symaskin i en fabrikk som ikke er sikret mot brann eller hvor taket er i ferd med å rase sammen. Sjekk vår oversikt over selskapene som tar ansvar for å gjøre fabrikkene trygge!

En stor andel av klærne og tekstilene som selges i Norge kommer fra Bangladesh og Pakistan. Særlig i Pakistan er det stor fare for at de er laget under utrygge arbeidsforhold.

Tidligere var de fleste fabrikker i Bangladesh farlige. I 2013 kollapset av bygningen Rana Plaza, som huset flere klesfabrikker. 1134 arbeidere døde og mer enn 2500 ble skadet. I etterkant ble rundt 200 selskaper presset til å signere på sikkerhetsavtalen som etter hvert gjorde 1700 fabrikker trygge.

Arbeidere i Pakistans tekstilfabrikker har gjentatte ganger blitt skadet eller drept i ulykker på grunn av dårlig sikkerhet. Inspeksjoner er sjeldne og klesselskapenes løper fra ansvaret.

Nå som sikkerhetsavtalen er utvidet til Pakistan oppfordres selskaper verden over til å bli med på det forpliktende samarbeidet som vil gi en tryggere arbeidshverdag for nesten en halv million tekstilarbeidere.

Bryr ditt favorittmerke seg om sikkerheten til tekstilarbeiderne? Sjekk vår oversikt:

Kilder:
International accord (Vær oppmerksom på at merkevareselskaper er oppgitt, og hver av dem kan står bak flere merkevarer. Vi har gjort et utvalg av merker mest aktuelle for norske forbrukere). 
Clean clothes campaign

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 03-05-2018