Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Er viskose laget av bambus mer miljøvennlig enn annen viskose?
Er viskose laget av bambus mer miljøvennlig enn annen viskose?

Er viskose miljøvennlig?Hei! Jeg er i villrede når det gjelder miljøvennlige klær, og spesielt når det gjelder viskose. Hvor miljøvennlig er viskose? Er klær laget av bambus egentlig mer miljøvennlig enn annen viskose?

Hilsen, IngerHei, Inger.

Alle klær har et høyt miljø- og klimafotavtrykk. Det viktigste en kan gjøre for miljøet er å ta godt vare på klærne en har og forsøke å redusere forbruket av nye klær.

Når det er sagt, klær av viskose og modal er ganske miljøvennlige helhetlig sett. Disse tekstilene lages av fornybare ressurser, som for eksempel bambus, eukalyptus, furu, gran og bjørk. Materialene holder godt på fargestoffer, noe som kan bidra til økt levetid avhengig av hvordan de vaskes og behandles ellers. Studier viser også at bakterier ikke liker seg godt på viskose, fordi de «gjennomhullete» fiberne absorberer fuktighet godt. Redusert behov for vasking kan bidra til økt levetid.

Klok ugle

Spør oss om miljøvennlig og etisk forbruk
Våre eksperter gir deg klare grønne svar på det du måtte lure på.

Spør oss her

Studier viser også at viskose er biologisk nedbrytbart, med rundt samme nedbrytningstid i havet som bomull, i motsetning til klær laget av syntetiske plastmaterialer. Enkelte insekter kan spise og fordøye cellulosen viskosen består av. Følgelig er viskosefibre som slites av under klesvasken trolig er et mindre problem for livet i naturen enn utslipp av syntetiske fibre laget av fossile ressurser. Det er funnet viskosefiber i norske blåskjell, men det er foreløpig uklart om skjellene tar skade.

Viskose laget av bambus er stort sett ikke mer miljøvennlig enn viskose eller modal laget av for eksempel bjørk eller eukalyptus. Det er produksjonsmetoden som avgjør hvor stort miljøavtrykket blir, og også kvaliteten og noen av egenskapene til viskosen. Produksjonen av all viskose, og andre såkalte menneskelagde eller «regenererte» tekstilfibre, krever betydelig kjemisk behandling og mye energi. I Asia kjenner vi til at viskoseproduksjon kan føre til utslipp av miljø- og helseskadelige kjemikalier, og flere av de største kleskjedene har lovet å forbedre produksjonen.

Å velge viskose laget av råvarer fra sertifisert skogbruk og der kjemikaliebruken skjer i et lukket system med minimale utslipp er best. Klær laget av ecovero, tencel, lyocell og modal fra Lenzing er det beste miljøvalget, der trærne som brukes kommer fra sertifisert bærekraftig skogbruk. Flere av kleskjedene har klær laget av disse materialene fra Lenzing.

Ellers er lin, hamp, økologisk dyrket bomull og norsk ull forholdsvis miljøvennlige tekstilfibre med et lavt klimafotavtrykk. Både klær av naturfiber og viskose er av og til blandet med elestan (også kalt spandex eller lycra) for at plaggene skal holde formen over tid, være elastiske og noe mer slitesterke. Klær med noen få prosent syntetiske fibre er veldig mye bedre enn hundre prosent, så det ville vi ikke bekymret oss noe særlig for. Se gjerne etter klær med miljømerket Svanen, GOTS, Blomsten (EU ecolabel) og IVN naturtextil.

Du kan lese mer om miljøvennlige klær her.

Bidra gjerne til å gjøre svaret bedre. Trykk på "Diskuter artikkel"-knappen under.

Med grønn hilsen,

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!