Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik blir klærne dine mer miljøvennlige

Her er våre beste råd for å redusere miljø- og klimafotavtrykket til klærne dine.

Her er våre beste råd for å redusere miljø- og klimafotavtrykket til klærne dine.

Vi kjøper rundt 70.000 tonn nye klær hvert år her i landet. Kleshandlingen vår er dårlig nytt for både klimaet og miljøet. Hvert plagg fører minst til et klimagassutslipp som tilsvarer mellom 1 og 17 kg med karbondioksid. Sammenlignet med 1995 har prisen på klærne falt med 63 prosent og vi kaster 79 prosent mer klær årlig. I tillegg til klimafotavtrykket fører klærne våre til store utslipp av miljøgiftige kjemikalier og krever enorme mengder vann der de ofte har minst fra før. Her er våre beste tips til hvordan klærne dine kan bli mer miljøvennlige.

1. Reduser forbruket av nye klær når du kan. Kjøp færre plagg, og sats på kvalitet for å spare klimaet og miljøet. Vær sikker på at det du kjøper oppfyller behovene dine og vil bli brukt. Eller hva med å bli med på shoppestopp?

Les mer om hvor du finner miljøvennlige klær her:

Klesmerker med åpne fabrikklister
Slik kjøper du miljøvennlige klær
Slik kler du deg miljøvennlig på tur


2. Gi bort, bytt og kjøp brukt. Ikke la klær som du ikke bruker fylle opp skapene dine. Gi dem nytt liv ved å selge eller gi dem bort. Slik bidrar du til at markedet for nye klær blir litt mindre. Arranger en byttefest for klær blant venner og kjente. Sosialt, miljøvennlig og gøy! Les mer her:

Bytt i stedet for å kjøpe nytt

3. Reparer, sy om og lapp når du kan. Gi favorittklærne du har brukt mye nytt liv ved å reparere selv eller finn en skredder som kan ta jobben. Enkelte plagg tar seg jo absolutt best ut når de ser velbrukte ut, som for eksempel turklærne dine. Les mer her:

Slik får du klede og sko til å vare lenger
Ta vare på det du har

4. Reduser klesvaskingen. Å vaske klærne før det er strengt tatt nødvendig avkorter levetiden: Tekstilfibre slites og farger blekes av vask, tørking og stryking. Heng klærne til utlufting, vask av enkeltflekker med klut når det er mulig og tørk klærne utendørs når du kan. Henger du opp klærne rett etter vask kan fuktigheten og gravitasjonen gjøre stryking overflødig. Visste du at Levi's anbefaler at dongeribukser ikke vaskes oftere enn hver andre uke og helst enda sjeldnere? Les mer her:

Miljøbevisst klesvask

5. Velg naturfiber og norsk ull. Unngå syntetiske materialer når du kan. De bidrar til utslipp av mikroplast ved vask og bruk. Lin og økologisk dyrket bomull er gode materialer. Mellomlag i norsk ull er et godt miljøvalg og god utnyttelse av ressursene. Devold (Originals collection) og Eskimo (Bråtens fabrikker) er blant produsentene med klær i norsk og nordisk ull.

6. Ikke kast ødelagte og slitte klær! Gi også ødelagte og slitte klær til Fretex eller UFF. Klær som ikke kan gjenbrukes, kan ombrukes, redesignes eller få et nytt liv som noe helt annet ved at materialene gjenvinnes. Bare to prosent av klærne som Fretex får inn går til energigjenvinning.

Alle klimagassutslipp er oppgitt i CO2-ekvivalenter.
Kilder: SSB, WRAP 2012

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 31-05-2016

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!