Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Dette kan du bruke utslitte klær til

Publisert 15. februar 2022

Mange lurer på hva de skal gjøre med utslitte og ødelagte klær. Her er våre beste tips til hvordan du kan gjenbruke dem og redde i alle fall noe fra restavfallet.

Fretex og UFF vil bare ha hele og rene klær som kan selges. Røde kors samler også inn utslitte og ødelagte klær og sko, men de har bare innsamlingsboklser på Østlandet, men tilbyr henting av klær andre steder. Andelen innsamlede klær som går til gjennvinning er ifølge Røde kors mellom 5 og 14 prosent, og mellom 4 og 20 prosent går til forbrenning. Vi vet i tillegg at store mengder tøy som blir solgt ut av landet havner på fyllinger verden over - på strender i Afrika og i ørkener i Sør-Amerika. Å gjøre en innsats selv og å redde dine utslitte og ødelagte klær kan være det mest miljøvennlige alternativet inntil graden av gjen- og ombruk går opp. Her er våre beste tips til hva du gjøre.

1. Bruk til arbeidsklær. Kle deg for all del i utslitte klær når du skal male, ta en runde i hagen eller gjøre annet grisete arbeid. For de fleste av oss gir det ikke noen mening å kjøpe nye spesialiserte arbeidsklær.

2. Klipp til filler. Klær av mykere materialer kan få nytt liv som filler og kluter. Å spare miljøet og klimaet for produksjon av nye filler og kluter er jo miljøsmart. Klipp opp i passende størrelse og bruk til vasking, pussing av sko, til å olje kjøkkenbenken, vaske og olje sykkelen med mye mer.

3. Sikre deg lapper for reparasjon. Hull og rifter i klær repareres enklest og ofte best ved å sette en lapp bak skaden. Klipp til ulike klær i forskjellig materiale, og ha et lite lager av lappetøy. Selv slitte klær har gjerne områder som er mindre slitt, på buksebeina for eksempel. Har du skinnsko som ikke lar seg reparere lenger, så skjær ut og ta vare på lapper av skinn, så kan du forlenge livet til fridtidsskjorter og andre plagg som har behov for ekstra beskyttelse på albuer og andre utsatte steder.

4. Ta vare på gjenbrukbare deler. Hvis du ikke har ti tommeltotter, så kan knapper, glide- og borrelåser, skolisser og mer gjenbrukes til å reparere andre klær. Flytt påsydde lommer fra dongeribukser og andre plagg til andre klær. En kontrastlomme på en t-skjorte kan bli fint. Du kommer langt med bare nål og tråd i passende farge.

5. Sy om. Hvis du har to tommeltotter, så kan dine ødelagte og utslitte tekstiler bli til noe helt annet som du trenger. Lag dine egne handlenett for frukt og grønt slik at du kan droppe de tynne plastposene, og gjerne handlenett for å erstatte bæreposer i plast om du trenger det. Hva med å arrangere en omsøm- og fiksefest med venner og kjente? Finn inspirasjon på nettet til ombruk av klær og tekstiler. Pinterest har masse og gode oppskrifter finner du blant annet på WikiHow og Youtube selvsagt.