Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Er viskose miljøvennlig?

Publisert 31. juli 2018
Spørsmål Innsendt av Inger

Hei! Jeg er i villrede når det gjelder miljøvennlige klær, og spesielt når det gjelder viskose. Hvor miljøvennlig er viskose? Er klær laget av bambus egentlig mer miljøvennlig enn annen viskose?

Vårt svar

Hei, Inger.

Alle klær har et høyt miljø- og klimafotavtrykk. Det viktigste en kan gjøre for miljøet er å ta godt vare på klærne en har og forsøke å redusere forbruket av nye klær.

Når det er sagt, klær av viskose og andre tekstiler av kjemisk modifisert cellulose er ganske miljøvennlige helhetlig sett. Disse tekstilene lages av fornybare ressurser, som for eksempel bambus, eukalyptus, furu, gran og bjørk. Materialene holder forholdsvis godt på fargestoffer, noe som kan bidra til økt levetid avhengig av hvordan de vaskes og behandles ellers. Studier viser også at bakterier ikke liker seg godt på viskose, fordi de «gjennomhullete» fiberne absorberer fuktighet godt. Redusert behov for vasking kan bidra til økt levetid.

Ifølge studier* er også viskose biologisk nedbrytbart, med rundt samme nedbrytningstid i havet som bomull, i motsetning til klær laget av syntetiske plastmaterialer. Enkelte insekter kan spise og fordøye cellulosen viskosen består av. Følgelig er viskosefibre som slites av under klesvasken trolig et mindre problem for livet i naturen enn utslipp av syntetiske fibre laget av fossile ressurser. Det er funnet viskosefiber i norske blåskjell, men det er foreløpig uklart om skjellene tar skade.

Viskose laget av bambus er stort sett ikke mer miljøvennlig enn viskose eller modal laget av for eksempel bjørk eller eukalyptus. Det er produksjonsmetoden som avgjør hvor stort miljøavtrykket blir, og også kvaliteten og noen av egenskapene til viskosen. Produksjonen av all viskose, og andre såkalte menneskelagde eller «regenererte» tekstilfibre, krever betydelig kjemisk behandling og mye energi. I Asia kjenner vi til at viskoseproduksjon kan føre til utslipp av miljø- og helseskadelige kjemikalier, og flere av de største kleskjedene har lovet å forbedre produksjonen.

Å velge viskose laget av råvarer fra sertifisert skogbruk og der kjemikaliebruken skjer i et lukket system med minimale utslipp er best. Klær laget av ecovero, tencel, lyocell og modal fra Lenzing er det beste miljøvalget, der trærne som brukes kommer fra sertifisert bærekraftig skogbruk. Flere av kleskjedene har klær laget av disse materialene fra Lenzing.

Ellers er lin, hamp, økologisk dyrket bomull og norsk ull forholdsvis miljøvennlige tekstilfibre med et lavt klimafotavtrykk. Både klær av naturfiber og viskose er av og til blandet med elestan (også kalt spandex eller lycra) for at plaggene skal holde formen over tid, være elastiske og noe mer slitesterke. Klær med noen få prosent syntetiske fibre er veldig mye bedre enn hundre prosent, så det ville vi ikke bekymret oss noe særlig for. Se gjerne etter klær med miljømerket Svanen, GOTS, Blomsten (EU ecolabel) og IVN naturtextil.

* Not so biodegradable: Polylactic acid and cellulose/plastic blend textiles lack fast biodegradation in marine waters, 2023; Biodegradation Behaviour of Different Textile Fibres: Visual, Morphological, Structural Properties and Soil Analyses, 2019.

Du kan lese mer om miljøvennlige klær her.