Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Lite skal til for å redde miljøryktet til pus. (Foto: Istockphoto)
Lite skal til for å redde miljøryktet til pus. (Foto: Istockphoto)

Bli en grønn katteelsker

Å dele hjemmet med en katt gir uendelig mye glede for mange av oss. For miljøet kan pus imidlertid være en skikkelig kattepine. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å hjelpe kjæledyret vårt til et grønnere liv.
Å dele hjemmet med en katt gir uendelig mye glede for mange av oss. For miljøet kan pus imidlertid være en skikkelig kattepine. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å hjelpe kjæledyret vårt til et grønnere liv.

Pus er det suverent mest populære familiedyret her i landet. Alle katteelskere vet hvorfor. I hvert tredje hjem bor det nå en katt og ofte to. Tilsammen deler vi landet med nesten 800.000 egenrådige, lekne, silkemyke, kosete, underfundige og karaktersterke små venner.

Bra klimapoteavtrykk

Pus har noen miljøvennlige fortrinn. Katter er beskjedne i matveien og har derfor et klimapoteavtrykk som tilsvarer grovt regnet et halvt tonn CO2 i året. Til sammenligning har en mellomstor hund et økologisk poteavtrykk på størrelse med en gjennomsnittlig bil. Vi menneskedyr har et klimafotavtrykk på rundt 12 tonn i året. Bra pus!

En miljøkattastrofe

Vi katteelskere vet godt om pus sin blodige favorittaktivitet. Katter tar livet av et stort antall fugler, mus og ekorn hvert år her i landet. En studie fra USA tyder på at katter som får gå fritt ute i snitt tar livet mellom 12 og 16 fugler i året, og i tillegg flere ganger så mange mus og andre smådyr. Tall fra Sverige tyder på at vår kosete og silkemyke venn tar livet av mellom fem og 11 fugler i året.

Slik blir pus fuglevennligere

Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å redde miljøryktet til vårt kjære familiedyr.

1. Pus må få et fargesprakende halsbånd.


Fuglevennlig pus.

Ifølge studier reduserer en rød eller regnbuefarget krage fra Birdsbesafe vellykkede katteangrep på fugler med over 50 prosent, samtidig som de er trygge å bruke for pus også. Halsbånd med bjelle har også en grei effekt (rundt 30 prosent). Ifølge brukerundersøkelser venner katten seg forholdsvis raskt til både krage og halsbånd. Pass på at halsbåndet har utløsermekanisme i tilfelle pus setter seg fast.

2. Vurder å ha pus inne om natten. Kveld og natt er god jakttid for katter. En klar bonus er at katter som holdes innendørs på natten, og mer ellers, har høyere forventet levealder.

3. Pus må få rett og nok mat. Pus er en kjøttspiser og må blant annet ha aminosyren taurin fra kjøttet for ikke å bli alvorlig syk. Sjekk at ferdigmaten har nok taurintilskudd. Gode kilder til taurin er laks, sardiner, skalldyr, kylling og kalkun. Rått kjøtt skal bare ha en lett varmebehandling for at taurinen skal bevares best mulig. Vi kan tenke oss at en feilernært katt dreper flere byttedyr, og en underernært katt gjør det helt sikkert.

4. Mat fugler med omtanke. Ikke mat fuglene på katten din sitt territorium. Fuglebrett og nek tiltrekker seg naturlig nok en ansamling av fugler som gjerne oppholder seg i nærheten. En flott buffet for pus, ikke så bra for fuglelivet.

 

Har du flere miljøtips for katt? Del dem i kommentarfeltet under!

Lesernes kattetips (Fra kommentarfeltet og Facebook):
  • Et ID-merke betyr økt sikkerhet for katten din om noe skulle skje.
  • Kastrer/steriliser. Ikke la pus bidra til flere hjemløse katter.
  • Bytt ut kattesanden med trepellets eller andre miljøvennlige produkter laget av for eksempel resirkulert papir. Vanlig kattesand kan inneholde silikonstøv som kan gi både pus og oss mennesker luftveisproblemer. Bentonitten som ofte benyttes i vanlig kattesand (trekker til seg fuktighet og klumper seg) utvinnes i åpne dagbrudd, noe som er klima- og miljøbelastende.
  • Kjøpt minst mulig stæsj, klær og lignende til katten din - den er ikke spesielt opptatt av blingbling selv. De fleste katter er minst like fornøyd med en hyssingstump med noen papirbiter knyttet fast...
  • Velg kattemat som er miljøsertifisert med MSC-merket når det inneholder fiskeprodukter.
  • Velg tørrfor som ikke inneholder mel laget av frøene til palmeoljetreet. 
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -