Hopp til hovedinnhold
  • Elektronikk

Ti tips for grønnere elektronikk

Publisert 26. oktober 2022

Bli miljøvenn med de elektroniske dingsene dine.

1. Smått er godt. Velg gjerne det letteste og mest kompakte alternativet når du kan. Stort sett vil de minste produktene være mer miljøvennlige med hensyn til produksjon, ressursbruk og energiforbruk. Hvis du kan klare deg med en smartmobil i stedet for et nettbrett, nettbrett i stedet for bærbar PC, eller bærbar i stedet for en stasjonær datamaskin, så kan du spare klimaet for store mengder med klimagassutslipp.

2. Velg miljømerket. Den mest miljøvennlige elektronikken sparer deg og planeten for unødvendige miljøgifter, er laget av mer resirkulerte materialer og er ofte mer strømgjerrige. Epeat er det mest brukte miljømerket.

3. Kjøp brukt, selg eller gi bort elektronikk du ikke bruker. Brukt sparer planeten for miljø- og klimabelastningen til produksjon av nytt utstyr. Du bidrar også til økt levetid hvis du blant dem som ikke må ha absolutt siste modell av alt. Husk å få eller legg ved opprinnelig kvittering eller faktura, siden det meste av elektronikk har fem års reklamasjonsrett. Hvis du kjøper brukt eller fabrikkoverhalt elektronikk fra en forhandler får du gjerne ekstra garanti og trygghet på kjøpet.

4. Bruk reklamasjonsretten din. Mange elektroniske produkter har reklamasjonstid på fem år når forventet levetid går utover produsentens garantitid. Feil på små deler kan over tid føre til at hele dingsen din slutter å fungere, uten at det skyldes feil bruk. Ved å reklamere unngår du unødvendige innkjøp og bidrar til å motivere produsentene til å lage elektronikk som faktisk varer.

5. Følg produsentenes råd for rett bruk, så varer dingsene lenger. Ta en titt i manualen eller finn produsentens nettside. Sjekk spesielt anbefalinger knyttet til batteri og lading. Alkaliske batterier som er utladet kan lekke og ødelegge utstyret ditt. Elektronikk som skal "tåle vann" eller er "vanntette", har gjerne begrensninger oppgitt av produsenten som er alt annet enn innlysende og gjerne ikke i tråd med markedsføringen av produktet. Husk å beskytt elektronisk utstyr med overspenningsvern.

6. Må ha siste modell? Motstå fristelsen til å jage etter siste modell av alt. Forskjellen i brukeropplevelse og faktisk funksjonalitet kan være liten, og ofte mindre enn reklame og (over)ivrige teknologijournalister gir inntrykk av. For smarttelefoner har for eksempel glasset blitt tynnere og lettere knusbart på få generasjoner, høyere skjermoppløsning og flere prosessorkjerner bruker mer strøm, og komponentene blir stadig mer sammenlimt og finurlig integrert slik at reparasjoner blir stadig dyrere.

7. Velg reparerbart. Enkelt utskiftbart batteri og mulighet for oppgradering kan være lurt for noe forbrukerelektronikk. Noe elektronikk blir markedsført som å være enkelt reparerbart. Ifixit rangerer elektronikk etter hvor reparerbart det er, med spesielt fokus på mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner.

8. Vær selvkritisk. Vurder hva du faktisk har behov for, hva du mener vil bli brukt og om behovet kan dekkes ved å bruke noe du har på en ny måte. Les tester og ta noen søk på nettet for å ta informerte valg.

9. Vurder en oppgradering. Spesielt datamaskiner kan få et nytt liv ved å bytte ut enkeltdeler som minne (ram), grafikkort og lagringsmedium. Få et dataverksted til å vurdere mulighetene og eventuelt gjøre jobben om du ikke vil skru selv. TV-apparatet ditt kan få nytt liv med en ekstern mediaspiller, for eksempel Google Chromecast, Amazon Fire eller Apple TV, slik at du får full smart-tv-funksjonalitet.

10. Etterspør grønne produkter. Spør etter de mest miljøvennlige alternativene i (nett)butikken eller still spørsmål til produsenten direkte. Vis at du som kunde er opptatt av de mest miljøvennlige alternativene. Det kan bidra til at butikkene tar inn og tilbyr mer miljøvennlige produkter i framtiden.