Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Et nettbrett kan hjelpe deg til å redusere klimafotavtrykket ditt hvis du er villig til å endre på medievanene dine. (Illustrasjon: Istockphoto)
Et nettbrett kan hjelpe deg til å redusere klimafotavtrykket ditt hvis du er villig til å endre på medievanene dine. (Illustrasjon: Istockphoto)

Bli klimavennligere med nettbrett

Smått er godt om du vil bli en klima- og miljøvennlig databruker. Dropper du å kjøpe ny stasjonær datamaskin til fordel for et nettbrett, sparer du klimaet for rundt et halvannet tonn med klimagassutslipp. Bruker du nettbrettet på en miljøsmart måte, kan du kutte enda mer i utslippene dine.
Smått er godt om du vil bli en klima- og miljøvennlig databruker. Dropper du å kjøpe ny stasjonær datamaskin til fordel for et nettbrett, sparer du klimaet for rundt et halvannet tonn med klimagassutslipp. Bruker du nettbrettet på en miljøsmart måte, kan du kutte enda mer i utslippene dine.

Klikk for større bilde

I 2012 ble det solgt en halv million nettbrett i Norge og tilsammen er det solgt godt over en million nettbrett. Det kan være godt nytt for både miljøet og klimaet. Hvis du er villig til å legge om på medievanene dine så kan nettbrettet hjelpe deg til å redusere klimafotavtrykket ditt.

Lettvekter på utslipp

Klimabelastningen for produksjonen av et nettbrett er lavt sammenlignet med annet datautstyr. Produksjonen av nettbrettet iPad mini, med en skjerm på 7,9 tommer og 64 gb intern lagringsplass, gir et utslipp på bare 74 kg CO2. Til sammenligning er utslippet for å produsere en stasjonær datamaskin av typen Mac Pro med en 27 tommer Apple LED-skjerm på hele 1400 kg CO2. Hvis vi sammenligner med utslipp fra annet forbruk så tilsvarer nettbrettet en kjøretur på 370 kilometer med bil eller 3,7 kg storfekjøtt.
Les også:
Slik finner du den grønneste elektronikken
Bli miljøvenn med datamaskinen din

Strømgjerrig i bruk

Strømforbruket til en iPad mini med skjermen slått på ("tomgang"/"idle") er bare 2 watt. For 10.000 timer i bruk vil nettbrettet gi et klimagassutslipp knyttet til strømforbruket på totalt 11 kg CO2. Til sammenligning vil en Mac Pro (stasjonær datamaskin) med en 27 tommer Apple led skjerm bruke 239 watt og i løpet av 10.000 timer gi et utslipp på totalt 1121 kg CO2. Desto flere dataoppgaver du bruker nettbrettet til desto mer strømforbruk og relatert utslipp av CO2 vil du spare inn.

Til sammenligning bruker en plasma-tv rundt 200 ganger mer strøm enn nettbrettet. En spillkonsoll bruker mellom 100 og 35 ganger mer strøm, en LED-TV bruker 40 ganger mer og en bærbar datamaskin bruker rundt 6 ganger mer strøm enn nettbrettet. Du betaler bare 23 kroner i strøm for å ha på nettbrettet i 10.000 timer. For den stasjonære datamaskinen med skjerm blir strømprisen 2118 kroner. Det er med andre ord noen kroner å spare også på å la nettbrettet gjøre jobben.

Klimasmarte medievaner

Hvis du erstatter papiraviser og -magasiner med elektroniske utgaver tilpasset nettbrett så kutter du godt i utslippene dine. En typisk regional abonnementavis vil utgjøre rundt 80 kg avispapir i året (Uten reklameistikk). Dette vil tilsvare utslipp på 58 kg CO2. Får du med et helgemagasin med abonnementet øker utslippet med rundt 25 kg CO2 i året. Med andre ord ville du minst ha spart inn utslippene av både bruk i hele levetiden og produksjon av nettbrettet innen et år bare ved å erstatte et papiravisabonnement. Hvis du satser på e-bøker istedet for papir, så vil du kutte utslipp på rundt 3 kg CO2 per pocketbok og opptil 8 kg CO2 for bøker som er innbundet.

Smått er godt for miljøet

En av grunnene til at nettbrettet har et så lavt klimafotavtrykk er størrelsen. En stor andel av utslippene under produksjonen av datautstyr er knyttet til utvinning av ressursene som brukes i dem. Følgelig kommer et nettbrett på 300 gram godt ut sammenlignet med en datamaskin på 10 kg. Med behov for reduserte mengder metaller og andre materialer reduseres også miljøbelastningen knyttet til utvinningen av dem.


Om utregningene:
* Alle CO2-tall er oppgitt i CO2-ekvivalenter, som betyr at alle involverte klimagasser er omregnet til CO2-utslipp.
* Strømforbruk omregnet til utslippstall er basert på NVEs varedeklarasjon (2012) for energimiks det ikke er innløst opprinnelsesgaranti for, noe som utgjør et utslipp på 420g CO2 per kWh.
* Strømpris brukt i utregninger er gjennomsnittlig pris i sluttbrukermarkedet for 1. kvartal 2013. (SSB - 88,6 Øre/kWh)
* Utregning av strømforbruk har tatt høyde for hvor effektiv strømforskyning og adapter er i et strømnett på 230V. Strømadapteret til iPad mini har en effektivitet på 70 prosent i et strømnett på 230V.
* Tall på utslipp knyttet til produksjon inkluderer også transport og resirkulering.

Kilder:
* http://www.apple.com/environment/reports/
* http://csr.asus.com/english/index.aspx#
* http://www.nve.no/no/Kraftmarked/Sluttbrukermarkedet/Varedeklarasjon/Varedeklarasjon-2012/
* http://www.ssb.no/elkraftpris/
* Wikipedia
* Springer, Stora & Canfor 1998: A Life Cycle Assessment of the production of a daily newspaper and a weekly magazine. Axel Springer Verlag AG, STORA, CANFOR. http://www.axelspringer.de/inhalte/umwelt/pdf/global/lca_studie_e.pdf

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 19-09-2013