-
Elektronikk
Blir min gamle mobil gjenbrukt?
Jeg får litt motstridende informasjon om hva en bør gjøre med utdaterte mobiler og annen elektronikk. Mange sier at det er viktig å rydde hjemme og levere fra seg gamle mobiltelefoner, mens andre sier at delene ikke blir gjenbrukt. Hva er det best å gjøre?
Du bør absolutt kvitte deg med mobiler og annen elektronikk som ikke er i bruk. Dette er små miljøbomber det er mange grunner til å ikke ha flytende i skuffer og andre steder. Skjermer på mobiler og nettbrett kan for eksempel være behandlet med miljøgiftige og helseskadelige fluorkarboner (PFAS) for å gjøre dem mest mulig fett- og oljeavstøtende. Omslag og deksel av plast kan også avgi andre uønskede stoffer. Over tid kan disse stoffene smitte over på andre ting du har i skuffene. Utsettes mobilen for utilsiktet støt i skuffen, så kan batteriet i helt verste fall ta skade, noe som kan føre til at det sveller opp eller setter i gang en kjemisk reaksjon en absolutt ikke ønsker om noen skulle forsøke å lade den.
Dessverre så er vi nordmenn svært lite flinke til å levere inn spesielt mobiler, nettbrett og annen småelektronikk. I snitt har hver av oss to mobiler slengende i en skuff eller to. Det er veldig uheldig, fordi å få gjenvunnet for eksempel sjeldne metaller kan bidra til redusert behov for ny eller mer omfattende naturødeleggende gruvevirksomhet.
Det helt beste er om elektronikk du har byttet ut kan brukes av andre, i stedet for å støve ned i skuffer og skap. Finn en ny eier selv ved å selge eller gi bort på finn.no, selv noen gamle ikoniske mobiltelefonmodeller kan kanskje være av interesse for noen. Flere forhandlere har panteordninger for mobiltelefoner og nettbrett, og er standen god og modellen ikke for gammel kan dingsene selges videre etter en overhaling. Husk å gjenopprett fabrikkinnstillinger når du slutter å bruke spesielt mobiler og nettbrett, slik at alt innhold slettes. Du finner vanligvis enkel informasjon om hvordan du gjør dette ved å søke på nettet. Pass også på å fjerne eventuelle sim og minne-kort.
Hvis en av ulike grunner ikke får slettet innholdet på gammel mobil, nettbrett eller laptop så kan en levere til materialgjenvinning i en låst "sikker boks for persondata" eller S-boks som de kalles. For eksempel Power (som kaller dem låst data-WEE-container) og andre større forhandlere har en slik låst sikker boks, men gjerne ikke matvarebutikker som har el-avfall-bokser som er ment for batterier og lyspærer.
Stena recycling står for demontering av elektronisk avfall, og får tatt ut batteri som kan sendes videre til spesialisert gjenvinning og skille ut det som kan gå til metallgjenvinning. Ved metallgjenvinning smeltes vanligvis mobilen, og ulike gjenbrukbare metaller skilles ut for eksempel hos Boliden i Sverige. Batteriretur kan gjenvinne alle typer batterier.