Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Velg rett bærbar PC og spar planeten for klimagassutslipp og miljøgifter. (Illustrasjon: Istockphoto)
Velg rett bærbar PC og spar planeten for klimagassutslipp og miljøgifter. (Illustrasjon: Istockphoto)

Miljøvennlig valg av bærbar PC

En bærbar datamaskin kan være et godt miljøvalg for mange. Vi gir deg de beste tipsene for å gjøre det grønneste bærbare kjøpet.
En bærbar datamaskin kan være et godt miljøvalg for mange. Vi gir deg de beste tipsene for å gjøre det grønneste bærbare kjøpet.

Hvis du tar miljøhensyn når du kjøper bærbar PC kan du spare planeten og helsen din for miljøgifter og tungmetaller som kvikksølv, bly og bromerte flammehemmere. En bærbar PC er opptil 80 prosent mer energieffektiv enn en stasjonær PC og det er mulig å unngå flere hundre kg med klimagassutslipp fra produksjonen ved å velge en liten bærbar. Miljøvalget ditt kan også bidra til at produsentene satser på de mest miljøvennlige alternativene i framtiden.

1. Oppgradere eller kjøpe ny? Vurder om behovene dine egentlig er dekket av utstyret du allerede har. Kanskje et nytt batteri, mer minne eller en harddisk (SSD) er det som skal til? En oppgradering er miljøvennlig og ofte en rimelig måte å forlenge levetiden til en PC på. Finn.no har annonser fra dataverksteder som kan gjøre oppgraderingen for deg om du ikke vil skru selv. Utsetter du PC-kjøpet vil du få mer for pengene senere.

Miljømerket Epeat2. Velg miljømerket. Epeat er det mest utbredte internasjonale miljømerket for datamaskiner. Velg en bærbar med miljømerket Epeat Gold. Epeat rangerer produktene i klassene gull, sølv og bronse, alt etter hvor mange miljøkriterier de oppfyller. Her er en liste over bærbare Epeat Gold PC'er (Januar/2015).

3. Utskiftbart batteri. Velg en PC som det er enkelt å skifte batteri på. Batteriet er komponenten som kan ha kortest levetid og begrenset garanti på en bærbar PC. Selv enkelte av de tynneste modellene har batterier du kan bytte ut selv, i motsetning til de som må sendes tilbake til fabrikken om batteriet må skiftes. Spør i butikken eller kontakt produsenten for modellen du er interessert i for mer informasjon.

4. Kjøp brukt. Vurder å kjøpe en brukt kvalitets-PC til samme pris som en billig ny, om det dekker behovet ditt. Oppgrader om nødvendig. En brukt datamaskin er et godt miljøvalg. På Finn.no og Arrow Value Recovery (Tidligere Greentech) finner du brukte bærbare. Sistnevnte har garanti på sine brukte bærbare.

5. Velg allsidig. Kjøp en bærbar som kan erstatte behovet for en stasjonær datamaskin. Å koble til ekstern skjerm, mus og tastatur kan gjøre laptopen mer funksjonell på for eksempel et hjemmekontor. Å produsere en stasjonær PC gir et klimagassutslipp som tilsvarer rundt et tonn CO2. Avhengig av modell fører en bærbar PC til et produksjonsutslipp som tilsvarer mellom 300 og 800 kg CO2.

6. Kjøp kvalitet. Noe dyrere modeller har gjerne bedre kjøleløsninger og oppgraderingsmuligheter enn de billigste modellene. God kjøleløsning er viktig for levetiden. Generelt blir byggkvaliteten bedre om du legger noen ekstra kroner i din nye bærbare. Tastaturet er gjerne beskyttet mot kaffekoppvelt med mer. De mest hardføre bærbare er testet for å oppfylle militære standarder utarbeidet av forsvardepartementet i USA, selv om lite skiller dem fra andre PC'er på utseende og vekt.

7. Velg oppgraderbart. Velg en modell som lar deg (eller et dataverksted) enkelt oppgradere minne og harddisk om behovene dine skulle endre seg over tid. På noen bærbare er det meste loddet fast innvendig, noe som gjør det svært vanskelig å bytte ut enkeltdeler. Enkelte modeller har også andre utskiftbare komponenter, som for eksempel prosessor og trådløst nettverkskort. Mulighet for oppgradering kan forlenge levetiden betydelig.

Les også:
Bli klimavennligere med nettbrett
Slik finner du den grønneste elektronikken
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -