Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Miljømerkeordningene for elektronikk er mange. Hvilke av dem bør du se etter?
Miljømerkeordningene for elektronikk er mange. Hvilke av dem bør du se etter?

Slik finner du den grønneste elektronikken

Miljømerket elektronikk er bedre for både planeten og deg. Du unngår helsefarlige stoffer og får strømgjerrige produkter. Planeten spares for klimagassutslipp og unødvendige miljøbelastninger. Vi viser vei i miljømerkejungelen.
Miljømerket elektronikk er bedre for både planeten og deg. Du unngår helsefarlige stoffer og får strømgjerrige produkter. Planeten spares for klimagassutslipp og unødvendige miljøbelastninger. Vi viser vei i miljømerkejungelen.

Forbrukerelektronikk som datamaskiner, skrivere, flatskjermer, rutere, nettbrett, mediabokser og smarttelefoner kan inneholde alt fra giftige tungmetaller som bly og kvikksølv, til miljøgiftige kjemikalier som hormonhermende ftalater og arsenikk.

Kjøper du miljømerket elektronisk utstyr vil produksjonen være mer skånsom for miljøet. Det miljøsertifiserte utstyret er gjerne produsert med resirkulerte materialer og miljø- og helsefarlige materialer er enten ikke tatt i bruk eller mengden er redusert. Miljømerkede produkter oppfyller som oftest kriterier på levetid, hvor enkle de er å resirkulere og ikke minst hvor energieffektive de er.

Utfordringen er at det finnes et utall av merkeordninger for elektronikk. Norske nett- og elektronikkbutikker oppgir svært sjeldent om et produkt er miljømerket eller ikke, og dytter miljøvalg-jobben over på oss forbrukere. Heldigvis krever det ikke all verden med innsats å ta de grønneste valgene. Enda lettere blir det med vår oversikt over de mest utbredte miljømerkene for elektronisk utstyr.

EPEAT

Den globale merkeordningen EPEAT har flest produsenter med seg og omfatter mobiltelefoner, datamaskiner, skjermer, nettbrett, kopimaskiner, printere, skannere og TV'er. EPEAT rangerer produktene med gull, sølv og bronse alt etter hvordan mange miljøkriterier produktet oppfyller.

Energy star

Svært utbredt miljømerking som sertifiserer produkter bare ut fra energieffektivitet. Sertifiseringen omfatter datamaskiner, hvitevarer, kjøkkenapparater, skrivere, lyskilder og varmepumper.

Produktlisting for EU finner du her: http://www.eu-energystar.org/no/
Produktlistene for USA har endel flere produkter og mer informasjon: http://www.energystar.gov/

80 Plus

80 Plus er et sertifiseringsprogram for hvor effektive strømforskyninger i datamaskiner er. En strømforskyning uten miljømerking kan ha en effektivitet på under 70 prosent, noe som betyr at minst en tredjedel av strømmen går tapt i varmeutvikling. En 80 Plus-merket strømforskyning er minst 80 prosent effektiv ved belastning på 20, 50 og 100 prosent av oppgitt kapasitet. Strømforskyningene rangeres fra bronse til titanium alt etter hvor effektive de er. En 80 Plus titanium strømforskyning har en effektivitet på hele 96 prosent ved en belastning på 50 prosent av oppgitt kapasitet.

Green Asus, Planet first (Samsung), A simple switch (Philips)

Flere produsenter benytter sine egne miljømerkeordninger og har gjerne enkeltprodukter som er betydelig mer miljøvennlige enn resten av sortimentet. For eksempel har Asus lansert en karbonnøytral bærbar datamaskin av bambus (ASUS Bamboo U53SD) og Philips har en egen produktserie med TV'er med miljøfokus utover det vanlige (50PFL5008) og Samsung kapret miljøprisen til EISA med sin mobil Samsung GALAXY S4 (http://www.eisa.eu/awards/history/6/green.html).

Svanemerket

Nordisk miljøsertifisering av totalt 281 stasjonære- og bærbare datamaskiner, flatskjermer og skrivere fra et noe begrenset antall produsenter og utgåtte modeller dominerer. Finn Svanemerket elektronikk her: http://www.svanemerket.no/produkter/?m1=300008

Den blå engelen (Der blaue engel)

Tysk miljømerkeordning med fokus på klima. Stort utvalg av skrivere fra de største produsentene. Ellers finner en alt fra miljømerkede solcellepaneler til kalkulatorer. Utvalget av elektronikk kunne imidlertid vært større.
http://www.blauer-engel.de/

EU-blomsten (EU Ecolabel)

Foreløpig bare nyttig hvis du ser etter en TV blant de 676 som er miljømerket med EU Ecolabel. Søkefunksjonen etter produkter er noe tungvint å bruke. Du finner den her om du ønsker å prøve:  http://ec.europa.eu/ecat/

Elektroniske miljøtips


  • Vurder hvor mange elektroniske dingser du egentlig har bruk for og om behovet kan dekkes på andre måter.
  • Motstå fristelsen til å jage etter det nyeste og siste. Forskjellen i brukeropplevelse kan være liten.
  • Kjøper du brukt får du gjerne dingsene til halve prisen og bidrar til forlenget levetid totalt sett.
  • Vurder om noen kan bruke elektronikk du ikke trenger før du kaster. En knust skjerm kan for eksempel fikses og enkelte komponenter kan gjenbrukes på tross av skade.
  • Krev reparasjon eller erstattet produkt. Mange elektroniske produkter har reklamasjonstid på fem år.
  • Vurder om datamaskinen kan oppgraderes i stedet for å kjøpe ny. Mer minne og en raskere harddisk (for eksempel en SSD) kan gjøre underverker for brukeropplevelsen på en kostnadseffektiv måte. La et dataverksted ta ta jobben hvis du ikke vil skru selv.
  • Følg produsentenes råd for rett bruk, så varer dingsene lenger.
  • Spør etter de mest miljøvennlige alternativene i butikken eller nettbutikken.
  • Velg gjerne det minste, letteste og mest kompakte alternativet. Stort sett vil de minste produktene være mer miljøvennlige med hensyn til produksjon, ressursbruk og energiforbruk.