Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Tomat i trøbbel

Publisert 04. mars 2024
Foto: Åsta Skjervøy

Over halvparten av maten vi spiser er importert – er maten produsert under anstendige arbeidsforhold?

Skrevet av:
Emil Beddari

Dette spørsmålet var starten på en reise: Vi startet med en pakke Coop-tomater og fulgte den hele veien til Almería i Spania.

Norge importerer årlig tonnevis med frukt og grønt – i 2022 til en verdi av over 12 milliarder kroner – og mye av dette fra land som alle har forhøyet risiko for brudd på arbeidsrettigheter.

Kjøper du tomater fra Spania er sjansene store for at de kommer fra “plasthavet” i Almería, et område i Sør-Spania med over 400 kvadratkilometer plastikkdrivhus. Her jobber mange utsatte migrantarbeidere fra Nord-Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa. Foto: Åsta Skjervøy

Framtiden i våre hender dro derfor til Spania for å undersøke grønnsaksdrivhus i Almería som produserer tomater for leverandørene til de norske grossistene Bama og Coop.

Her avdekket vi flere alvorlige rettighetsbrudd:
Manglende lønnsutbetalinger, ulovlige oppsigelser og betaling under minstelønn.

Flere arbeidere forteller også om generelt uverdige arbeidsforhold, som jevnlig verbal trakassering, overvåking av arbeidere, og manglede drikkevann i varme drivhus.

Alt dette er dokumentert i vår rapport.

Bama og Coop har blitt fremlagt informasjonen. De sier at de ikke har vært klar over forholdene og tar sakene vi har avdekket på alvor. Det skulle bare mangle.

Du og jeg må kunne være trygge på at maten vi spiser er trygg, også for de som lager den.

Skriv under vår kampanje for at Bama og Coop skal rydde opp

Rettighetsbrudd bak norsk tomatimport

Framtiden i våre hender dro til Spania for å undersøke grønnsaksdrivhus i Almería som produserer tomater for leverandørene til de norske grossistene Bama og Coop.