Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Nye kostråd: Her er ukemenyen

Publisert 21. juni 2023
Foto: Renate Madsen

Nye nordiske kostråd anbefaler å redusere mengden kjøtt, for helse og klima. Men betyr kostrådene at du må slutte med tacofredag og kjøtt til middag?

Nei, viser ukemenyen vi i Framtiden i våre hender har laget.

Det er snakk om en omstilling, ikke omveltning i kostholdet. En justering av kostholdet er et viktig bidrag for klima, natur og egen helse.

Den gode nyheten er at det å spise sunt i stor grad er det samme som å spise bærekraftig, og det innebærer mer fisk, grønt og korn.

1 av 3 har allerede et kjøttforbruk innen maksgrensen

Ukemenyen vår holder seg til den anbefalte maksgrensen på 350 gram rødt kjøtt i uka. Man kan selvfølgelig velge å spise flere plantebaserte måltider, siden 350 g kjøtt er en maksgrense, og nye kostråd anbefaler et inntak som er betydelig lavere.

Omtrent 37 prosent av Norges voksne befolkning hadde allerede et kjøttforbruk på 350 gram i 2011, ifølge den forrige kostholdsundersøkelsen Norkost 3.

Videre er ukemenyen tilpasset det anbefalte inntaket av 450 gram fisk i uka, hvorav 200 gram er fra fet fisk. Fisken og skjellene har grønt lys i WWF Verden Naturfonds sjømatguide.

For hvitt kjøtt legger menyen seg på dagens nivå, fordi kostrådene sier at andelen hvitt kjøtt ikke burde øke. Det skal heller ikke erstatte rødt kjøtt.

Kostrådene oppfordrer til å spise mye fullkornsprodukter, frukt og grønt. Flere belgvekster og magre meieriprodukter er også anbefalt. Ukemenyen vår tar også hensyn til anbefalinger om lite ultraprosessert mat, i tillegg til å begrense inntaket av mat med hvitt mel, mye sukker og salt.

Ukemenyen viser at vi kan ha et vanlig kosthold og fortsatt være innenfor de nye nordiske kostrådene. I stor grad handler omstillingen om å spise mer grønt, og at matrettene ikke lener seg tungt på kjøtt. Heller som én av mange ingredienser i et godt måltid. 

Mindre kjøtt, mer selvforsyning

Du og jeg kan gjøre mye hjemme. Framtiden i våre hender mener likevel at det er et politisk ansvar å sørge for at vi legger om kostholdet. Kantiner og måltider i det offentlige må også legge kostrådene til grunn i sine menyer.

Det må bli lønnsomt for norske bønder å produsere mer grønt, frukt og matkorn. I følge NIBIO har vi naturgrunnlaget for å femdoble dagens grøntproduksjon. For at norske bønder skal komme godt ut av klimaomstillingen, må de få insentiver til å produsere den maten vi skal spise mer av framover.

Dagens kjøttfokuserte jordbrukspolitikk skader også selvforsyningen. Vi importerer halvparten grønt vi spiser, hele 97 prosent av frukt, og norske husdyr spiser mye importert kraftfôr i stedet for å gå på beite. Lavere kjøttkonsum vil føre til mer mat på norske ressurser. Utregninger viser at om vi nordmenn i gjennomsnitt spiser 30 prosent mindre kjøtt, i tråd med nye nordiske kostråd, kan vi potensielt øke selvforsyningen fra 50 til 80 prosent.

Følger både vi forbrukere nye kostråd og jordbrukspolitikken dreies i samme retning er det altså et kinderegg for helsa vår, klimaet og selvforsyningen.

Her finner du ukemenyen vår som kan hjelpe deg å bruke kostrådene i hverdagen din.