Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Bama og Coop må slutte å motarbeide frukt- og grønnsaksbønder!

Publisert 07. september 2023

Vi trenger flere frukt- og grønnsaksbønder i Norge. Da må det gjøres noe med maktbalansen og forutsigbarheten for bøndene.


I det siste har vi sett grelle eksempler på at dagligvarekjedene strammer grepet rundt bønder som dyrker frukt og grønt.

  • Bama (eid av Norgesgruppen og Rema 1000) har kjøpt lisensrettighetene til to eplesorter og vil slutte å kjøpe andre eplesorter fra norske bønder. Siden Bama kontrollerer 70 prosent av markedet og er eneste vei inn til to av tre dagligvaregiganter i Norge, er dette ensbetydende med at bønder må plante nye epletrær, og betale avgift for å ha Bama-lisensierte epletre (!) hvis de vil selge eplene sine!
  • Tidligere i sommer fortalte jordbærbonde Eilev Mellerud at han hadde brutt med Bama og begynt med direktesalg etter flere år med konflikt: Tonnevis med perfekte jordbær kunne forlate gården hans i Bamas trailere, bare for å bli avvist som for dårlige på sentrallageret deres senere på dagen.
  • Da Hovelsrud gård i august skulle levere flere tonn med økologiske plommer til Coop, fikk de beskjed om at Coop ikke kunne gi dem den prisen de var lovet. En hel sesongs avlinger sto plutselig uten kjøper og risikoen for massivt matsvinn var overhengende. Heldigvis har saken skapt såpass mye oppmerksomhet at folk stiller opp og kjøper direkte.

Dagligvarekjedene kan ikke svikte bøndene slik de gjør nå!