Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Vår beste tips til effektiv strømsparing

Publisert 15. februar 2016

Med etterisolering, temperaturstyring, riktig utstyr og gode vaner kan du spare kutte strømforbruket mye, til glede for både miljøet og lommeboka.

Skrevet av:
Håkon Lindahl

En gjennomsnittlig norsk husstand bruker omtrent 16.000 kilowattimer strøm i løpet av et år. Selv om mesteparten av strømmen i Norge stammer fra vannkraft, er Norge en del av det europeiske energimarkedet. Ved å bruke mindre strøm her hjemme, kan vi eksportere kraft som kan erstatte mer forurensende kraftproduksjon i andre land.

Vannkraft er heller ikke uproblematisk. Utbygging av vannkraftverk tørrlegger elver og ødelegger livsgrunnlaget for planter og dyr som lever i eller av elva.

1. Ta vare på varmen. Å sørge for best mulig isolasjon er det viktigste du kan gjøre for å spare strøm. Det enkleste er å montere tetningslister, men du kan også vurdere større tiltak som etterisolering og utskifting av vinduer.

2. Reguler temperaturen. Om natten og når ingen er hjemme, lønner det seg å senke innetemperaturen - for eksempel med fire grader. Skaffer du tidsur til panelovner, kan du automatisere senking av varmen. Da kan du våkne opp til oppvarmet hus uten å ha på full varme natten gjennom.

Et tidsur kan du få til under hundrelappen og det kan gi deg besparelser på det mangedobbelte. Monterer du en termostat i tillegg til tidsur kan du redusere romoppvarmingskostnadene med ca 8-10 % for natt og 15-20 % for dag, i følge Enova. Et sentralt styringssystem er enda bedre, men en større investering.

3. Senk innetemperaturen. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du fem prosent av utgiftene til oppvarming. Enøk- og inneklimaeksperter er enige om at ideell innetemperatur er ca. 20 grader. Hvis du har et gjennomsnittlig strømforbruk og bruker strøm til oppvarming, sparer du mellom 400 og 500 kroner på å senke temperaturen én grad.

4. Luft raskt og effektivt. Å lufte med vidåpne vinduer i 5-10 minutter er langt mer energieffektivt enn å ha alle vinduer på gløtt i lang tid. Når du “sjokklufter” rekker ikke veggene å kjøles ned, og da sparer du energi. Skru av alle ovner mens du lufter.

5. Installer varmepumpe. Med en luft til luft-varmepumpe får du omtrent tre ganger så mye varme ut av strømmen som du får med en panelovn. Det fins også andre typer varmepumper som er enda mer effektive. Les mer om varmepumper hos Enova.

6. Fyr effektivt med ved. For å unngå lokal forurensing er det viktig at du fyrer riktig. Bruk tørr ved og sørg for god trekk. Med en moderne, rentbrennende vedovn blir det mindre skadelige utslipp og du kan få så mye som 25 prosent mer varme ut av hver vedkubbe.

7. Spar på varmtvannet. Varmtvann utgjør omtrent 15 prosent av strømforbruket. Med gode varmtvannsvaner, bruk av sparedusj, sparekran og gjenvinning av avløpsvann kan du spare mye strøm.

8. Bytt til LED-lyspærer. Både sparepærer og LED-pærer er langt mer energieffektive og miljøvennlige lyskilder enn glødepærer og halogenpærer. I LED- og sparepærer blir omtrent 80 prosent av tilført energi til lys og resten til varme. I en glødepære er forholdet motsatt.

9. Velg energieffektive hvitevarer. Hvitevarer står til sammen for rundt 10 prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning. Det er enorm forskjell på strømforbruk mellom forskjellige hvitevarer, og det er viktig å tenke strømforbruk når du skal kjøpe nytt.

Nettstedet Energismart.no har en oversikt over de mest energieffektive hvitevarene. Du kan også sjekke energimerkingen i butikken. Velg produkter med energimerke A eller bedre.

10. Unngå standby. Skru av TV'en og andre elektriske apparater helt når de ikke er i bruk. Husk at apparatene trekker strøm når de står i standby-modus. Kjøp gjerne en stikkontakt/forgrener med av og på-bryter for å gjøre det enklere å skru apparater helt av.

11. Pusse opp eller bygge nytt? Tenk energisparing! Skal du i gang med større byggeprosjekter har du en kjempemulighet til legge til rette for lave strømregninger i mange år fremover. Selv om de mest energivennlige løsningene koster litt mer, vil dette i de fleste tilfeller spares inn i løpet av noen år. Du kan også søke om støtte fra Enova for en rekke energisparingstiltak.