Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Lag din egen hagegjødsel

Publisert 18. mars 2015

Naturlig, hjemmelaget gjødsel gir sunne og sterke planter. Med litt kløkt kan du bli selvforsynt med gjødsel til hagen.

Skrevet av:
Håkon Lindahl

Bruk gressklipp og annet grøntavfall

Hageavfallet inneholder masse næring. Planteavfall kan legges rett på jorden som jorddekke for å hindre ugressvekst, eller legges i komposten. Kvister kan med fordel kuttes opp i en kompostkvern. Da omdannes de til jord mye raskere.

Hvis du klipper plenen ofte, kan det imidlertid være lurt å la gresset bli liggende. Da får plenen tilført næring, og det hindre mosen i å overta. Dessuten blir det litt mindre arbeid.

Bruk matrestene som gjødsel

Matavfall som grønnsaksskrell, kaffegrut, muggent brød og gamle middagsrester utgjør omtrent en tredel av alt avfallet vårt. Ved å kompostere matavfallet hjemme, sparer vi miljøet for avfall og transport. Med en isolert binge kan vi omdanne matavfallet fra kjøkkenbenken gjennom hele året, og resultatet blir ypperlig gjødsel og jordforbedring til hagen.

Bruk tang som gjødsel

Bor du ved havet? Tang gir allsidig tilførsel av næringsstoffer, og kan komposteres eller brukes som jorddekke. Husk å skylle bort saltet før bruk.

Lag gjødselvann

Noen planter trenger påfyll av næring i løpet av sommeren. Da kan det være greit å bruke gjødselvann. Det kan lages av forskjellige urter, men brennesle og valurt er spesielt fine. La friske, oppkuttede urter ligge i vann i 2-3 uker. Blandingen lukter ikke godt, men gjør godt. Husk at den må tynnes ut med 10 deler vann før bruk.

Bruk aske som gjødsel

Treaske er fin gjødsel i hagen. Den er rik på kalk og kalium, og kan brukes på gressplenen i stedet for innkjøpt dolomittkalk. Dosering: inntill 10-15 kg pr 100 kvadratmeter. Aske er veldig basisk, og må ikke brukes til planter som trives i sur jord. Bruk bare aske fra ren ved.

Naturlig gjødsel fra hagesenteret

Hvis du ikke er selvforsynt med gjødsel, er det beste miljøvalget naturlige jord- og gjødselprodukter uten tilsatt kunstgjødsel. Det finner du på de fleste hagesentre. Se etter setningen "Godkjent for bruk i økologisk landbruk" på emballasjen.