Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Kompostering av hageavfall

Publisert 03. november 2014

Hageavfallet har lett for å bli en plage i hagen, og det kan være fristende å kjøre vekk løv og kvist. Men er det smart å kvitte seg med hagens egne ressurser, for etterpå å fylle på med jord og gjødsel fra hagesenteret? Lær deg heller kunsten å kompostere.

Skrevet av:
Håkon Lindahl

Hva kan komposteres?

Alt slags grøntavfall fra hagen kan brytes ned til jord igjen, og gi næring til nytt liv i hagen. Kompostering av hageavfall tar fra ett til flere år, avhengig av hvor grovt avfallet er og hvor gode forhold komposten får. Den ferdige komposten gjør underverker i hagen. I tillegg til å tilføre næring, gjør den jorda mer tørkesterk, mindre sur og plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer.

Utstyr

Hageavfallet kan komposteres i en haug eller en åpen beholder. Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen beholder kan være laget av tre, netting eller plast.

Snekrer du en binge selv, kan du dele den i to deler; en til ferskt materiale og en til modning. Den bør ikke være høyere enn en meter.

En kompostkvern som kutter opp grener og kvister kan være greit å ha. I tillegg må du ha et godt greip.

Slik kommer du i gang

Plasser komposten på et skyggefullt sted. Direkte sol vil tørke ut komposten. Legg et tykt kvistlag i bunnen. Dette fungerer som en ventilasjonskanal som gir luft til massen nedenfra. Legg så på lagvis grovere og finere materiale og gammel kompost eller litt jord. Råkompost av matavfall kan med fordel ettermodnes sammen med hageavfallet. Jo mer oppdelt avfallet er, desto raskere vil det nedbrytes til jord.

Slik steller du komposten

Spa om komposten minst to ganger i året. Gjør du det oftere, går omdanningen enda raskere. Hvis komposten er tørr, bør den vannes. Dekk til komposten hvis det regner mye siden dette kan vaske ut næringen. Legg halm eller langt gress som et stråtak, eller dekk komposten med presenning eller lokk.

Dette kan du bruke kompostjorda til

Når planteavfallet er helt omdannet, er komposten klar til bruk. Prøv gjerne å så litt karse i en skål med kompostjord - hvis den spirer fint, er komposten moden. Pinner, kongler og andre ting som ikke er nedbrutt kan du legge tilbake i komposten. Til blomsterbed kan du blande inn 3-10 liter kompost per m2 i overflaten. I rosebed kan det med fordel legges på et 5-10 cm tykt lag på overflaten hver høst.