Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

Hvordan bli en mer miljøvennlig hundeeier?

Publisert 01. februar 2019
Spørsmål Innsendt av Benjamin

Hei! Jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å bli en mer miljøvennlig hundeeier. Har dere noen tips og råd?

Vårt svar

Hei, Helene.

Det finnes flere enkle grep man kan ta for å bli en mer miljøvennlig hundeeier. Det meste av klimaavtrykket til hunden kommer fra det den spiser. Hundefôr inneholder som regel mye kjøtt og kjøttprodukter, og som vi vet er kjøttproduksjonen en stor bidragsyter til klimagassutslipp. En liten hund vil ha et lavere klimapoteavtrykk enn en stor hund da den spiser mindre. Som hundeeier kan du se etter lokalprodusert fôr eller et økologisk alternativ. Selv om hunden for det meste bør spise hundemat, så tåler den å få litt rester fra middagen. Rene produkter slik som kjøtt, fisk, kokt egg, ris og poteter kan den fint spise.

Grønt bling og stæsj

Når det kommer til hundeutstyr, så vil det aller mest miljøvennlige være å kjøpe brukt eller reparere det du allerede har. På bruktsider slik som finn.no, kan man komme over mange kupp på utstyr som er svært kostbare å gå til innkjøp av, slik som reisebur, seng eller seler. Tenk også igjennom hva hunden din egentlig trenger. Klær, bling og diverse stæsj er den mest sannsynlig ikke opptatt av. Pinnen som den fant i skogen fungerer nok like godt som en plastleke fra butikken. Plastleker inneholder ofte giftige stoffer slik som ftalater og BPA, og disse stoffene kan i verste fall redusere forplantningsevnen til både deg og din firbeinte. Det beste er derfor å unngå slike leker og heller gå for naturlige og giftfrie alternativer.

Respekter både folk og fe

Ikke la hunden gå løs når det er båndtvang. Det vil si at hunden må gå i bånd i tiden fra og med 1. april til og med 20 august. Grunnen til at det er båndtvang i akkurat denne perioden er at dyrelivet er ekstra sårbart. Båndtvang sikrer at hunden ikke skremmer eller forvolder skade på andre dyr. Ta også ansvar og plukk opp etter hunden din når dere er på tur. I dag finnes det hundeposer laget av biologisk nedbrytbart materiale. Det tar over 100 år før en tradisjonell plastpose brytes ned i naturen, mens en hundepose i komposertbart bio-materiale bruker ca. 40 dager på å brytes ned i et velfungerende kompostmiljø. Hundeposen bør allikevel kastes i søppeldunken slik som vanlige plastposer.

Før du går til anskaffelse av hund

Å eie en hund er et stort ansvar, og det krever mye tid og ressurser gjennom flere år. Som hundeeier står du ansvarlig for å besørge fôr, utstyr, forsikring, veterinærutgifter og uforutsette utgifter. I tillegg til at det er kostbart, trenger hunden mye oppmerksomhet gjennom læring, sosialisering og mental og fysisk aktivisering. Tenk deg derfor grundig om før du tar det endelige valget, og rådfør deg gjerne med en fagperson eller veterinær dersom du er i tvil.

Omplasseringshund, eller valp?

I dag er det dessverre slik at det finnes flere dyr enn det finnes gode hjem. Før du går til innkjøp av en valp, så vurder muligheten du har til å adoptere en hund som har behov for et nytt og godt hjem. Så lenge det fortsettes å avle på familiedyr i samme grad som i dag vil det alltid være et overskudd av dyr som trenger nye hjem. Derfor bør man ikke støtte videre oppdrett, men heller hjelpe de dyrene som trenger nye hjem.

Ikke velg en hund på grunnlag av utseende

Mange selskapshunder avles til et liv med sykdom og lidelse fordi et rasespesifikt utseende er det viktigste. En rapport fra RSPCA viser at de 5 vanligste plagende hos selskapshunder er: pusteproblemer (raser: pekingeser, engelsk bulldog, cavalier king charles spaniel, fransk bulldog, mops, staffordshire bull terrier, shih tzu, shar pei, boxer med flere), fødselsproblemer (raser: bulldog, mops, boston terrier, skotsk terrier), problemer med å bevege seg (raser: basset hound, schæfer, rottweiler, dachs, shih tzu, lucas terrier, med flere) øyeproblemer og alvorlige hudproblemer (raser: shar pei, chow-chow, britisk bulldog, mops, pekingese, pomeranian, cocker spaniel med flere). Fra et etisk ståsted bør man unngå å skaffe seg disse rasene da det støtter oppdrett av dyr som ofte vil ha store helseproblemer.