Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Er det miljøvennlig å farge klær selv?

Publisert 24. oktober 2019
Spørsmål Innsendt av Øystein

Jeg liker å bruke svarte dongeribukser til daglig på jobb, men fargen holder seg ikke så lenge som jeg skulle ønske. For å forlenge bruken av buksene har jeg begynt å farge dem med svart tekstilfarge, men frykter at det ikke er så miljøvennlig. Er det bedre å kjøpe nye klær? Er det mer miljøvennlige måter å ta vare på svarte dongeribukser?

Vårt svar

Hei, Øystein.

Svart bomull som blir grå og trist rocker jo ikke i det hele tatt. Moderne flytende og reaktive tekstilfarger er blitt en god del mer miljøvennlige de siste årene. Flere problemstoffer er regulert bort. Siden miljø- og klimabelastningen til nye klær er så stor, så blir det en god miljøgevinst å forlenge levetiden til klær og tekstiler ved å bruke tekstilfarge.

Dyrking av bomull fører for eksempel til miljøskadelig avrenning av næringsstoffer som truer livet i havet, forbruket av vann både under dyrking og produksjon er skyhøyt i områder som har lite fra før, og kjemikaliene som brukes til å farge klærne i Asia er et mye større miljøproblem enn tekstilfarge-produktene det er mulig å få kjøpt til privat bruk.

I tillegg er det mye vi forbrukere kan gjøre for å ta bedre vare på fargene til klærne våre laget av bomull og andre naturmaterialer.

  • Unngå å vaske dongeri og andre klær for ofte. Heng heller klærne til utlufting, og bytt på klærne slik at fuktigheten får nok tid til å gå ut av bomullen. Vasking av klær sliter på både farge og fiber.
  • Vask klærne i kaldt vann, bruk korte vaskeprogram, vask med innsiden ut og knepp igjen buskene, bruk lite og flytende vaskemiddel beregnet på farget tøy, og unngå eller bruk en lettere innstilling på sentrifugering. Ta gjerne enkeltflekker for hånd når det er mulig.
  • Vask svarte klær sammen med svarte eller svært mørke klær.
  • Litt salt eller eddik sammen med vaskemiddelet kan redusere utvasking av farger.
  • Kjøp bukser og klær av god kvalitet. Det er svært stor forskjell på hvor godt klærne blir farget i produksjonen. De mest kvalitetsfokuserte produsentene gir bomullen mange flere fargebad og bedre fargebehandling ellers.
  • Hva med å prøve ut nye fargekombinasjoner? Dyp mørk indigo er vel så formelt som svart dongeri, men eldes veldig mye bedre. Flere andre farger tåler også utvasking mye bedre. Lys grå er en klar vinner, og noen nyanser av blått og grønt tåler en god del utvasking av farge.
  • Velg gjerne klær i materialer som holder bedre på fargene enn bomull. Ull, viskose og alle ulike typer rayon, er blant materialene som holder bedre på fargene. I tillegg liker bakterier, som gir vond lukt, seg dårligere på disse materialene. Dermed kan de vaskes sjeldnere.
  • Velg de mest konsentrerte flytende og reaktive tekstilfargene. Herdins, Dylon eco, Levafix eco er noen slike fargeprodukter.
  • For de mest engasjerte, så er det mulig å lage svart tekstilfarge på kjøkkenbenken. Utgangspunktet er at eddik reagerer med rust og gir en dyp svart farge. Her er to detaljerte oppskrifter.

Les mer om miljøvennlige jeans
Les mer om miljøbevisst klesvask