-
Miljøgifter
Bør jeg bekymre meg for miljøgifter?
Jeg er en ganske bekymret 17-åring, som stadig prøver å være mer bevisst på hva jeg konsumerer, bruker og omgis av. Har nylig sett dokumentaren "IQ i fare" hvor konsekvensene av eksponering for miljøgifter problematiseres. Jeg må dessverre innrømme at jeg ble skikkelig påvirket av dokumentaren og vet at jeg har blitt eksponert for disse stoffene i barndommen. Er det grunn til bekymring? Hva bør jeg gjøre?
Hei, Benjamin!
Dokumentaren "IQ i fare" er absolutt tankevekkende, men vi synes ikke du skal være for bekymret. Fokuser heller på hva du kan faktisk kan gjøre noe med i hverdagen din her og nå – til det beste for miljøet, deg selv og alt annet levende liv her på planeten. Hva vi utsettes for når vi var små kan vi gjøre fint lite med nå, og du er jo fremdeles ung da.
Det er viktig å huske på at kroppen vår er godt utviklet til å ta hånd om og skille ut uønskede og fremmede stoffer vi får i oss, og ikke minst har kroppen en utrolig evne til å reparere eventuell skade som skjer eller har skjedd. Et eksempel er hvor fort kroppen henter seg inn igjen for de som har røyket tobakk et langt liv og utsatt seg selv for et stort antall problematiske stoffer. Dette gjelder også hjernen vår, og husk at nye celler dannes gjennom hele livet. Cellene i leveren, som har viktige renseoppgaver i kroppen, beholder evnen til å dele seg slik at leveren kan både vokse og regenerere seg etter skade.
Generelt kan miljøgiftige stoffer ha større effekt på naturen og alt som lever der, enn på oss mennesker.
For å utsette miljøet og oss selv minst mulig for helse- og miljøfarlige stoffer ville vi:
1. Fulgt helsedirektoratets kostråd og i tillegg unngått å spise fiskelever og unngått fisk som er fanget nært byer og steder med industri (innerst i fjorder og ved havner for eksempel). Vi ville forsøkt å kjøpe økologisk te, kaffe og sjokolade når det er mulig, fordi dette er blant jordbruksvarene der de verste miljøgiftige syntetiske sprøytemidlene brukes.
2. Sørget for godt renhold i hjemmet. Studier viser at støv og hybelkaniner kan inneholde mange problematiske stoffer.
3. Valgt svanemerkede produkter når det er mulig. Spesielt når det gjelder rengjøringsprodukter.
4. Unngått å kjøpe nye vanntette og pustende ytterklær eller sko med miljøgiftige og helsefarlige fluorkarboner.
5. For sportsutstyr ville vi valgt sykkelkjemikalier, impregneringsprodukter og smøringsprodukter, for ski og skifeller, hvor det står at produktet er biologisk nedbrytbart. Hvis det står at produktet er farlig for liv i vann og har et miljøgift-faresymbol, så ville vi unngått det.
6. På kjøkkenet og ellers, ville vi unngått for mye unødvendig plast, for eksempel i drikkeflasker, matbokser, redskaper og til oppbevaring av mat. Flasker i glass, ting i stål, tre, keramikk, kork er bedre valg. Vi ville brukt gryter og panner uten teflonbelegg, og heller satset på produkter av stål, jern og eventuelt stekepanne med keramisk belegg.
7. Vi ville fulgt helsemyndighetenes anbefalinger for fysisk aktivitet. Helsegevinstene er blant annet et sterkere immunforsvar gjennom blant annet større produksjon av hvite blodceller.
Håper dette er til hjelp og at du bekymrer deg mindre!