Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Tre års kamp for lønn fra Nike

Publisert 12. september 2023

I tre år har oppsagte arbeidere som laget Nike-varer i Kambodsja krevd at selskapet skal sikre 1,4 millioner amerikanske dollar i sluttkompensasjon. Nylig var det utbyttefest for Nike sine aksjonærer, men presset mot sportsmerket øker.

Nike sitt åpne brev til aksjonærene starter med “Det har aldri vært bedre tider for Nike. Året som har gått har vært en milepel. (...) Vi passerte 50 milliarder dollar i omsetning...”. 

Men i skyggen av festtalene øker bekymringene knyttet menneskerettighetsbrudd i Nike sine globale leverandørkjeder. Investorer, menneskerettighetsgrupper, fagforeninger og forbrukere legger merke til at Nike ikke løfter en finger for å sikre de i hovedsak kvinnelige arbeiderne summen de har krav på. 

Oppfordringer til Nike sin styreleder

Mange som støtter de tidligere Violet Apparel-arbeiderne oppfordret Nike sine styreleder via hennes LinkedIn og ber at hun tar opp saken internt i selskapet. Arbeiderne, mange av dem hadde jobbet 10 år eller mer på fabrikken, oppfordrer nå via et åpent brev den samme styrelederen å ta affære.


Finans-aktivisme

Også i finansbransjen sprer seg kritiske stemmer. En rekke investorer har signert på et åpent brev til Nike hvor de oppfordrer selskapet å sikre kompensasjon ikke bare til de tidligere arbeiderne på Violet Apparel, men også til arbeiderne ved en fabrikk i Thailand. Så langt har 15 investorer signert, og flere ventes i de kommende ukene.

En tsunami av problemer

Situasjonen for de tidligere Nike-arbeiderne i Kambodsja er fortsatt vanskelig. En av dem ga nylig uttrykk for det i et intervju: «Så snart fabrikken stengte var det en tsunami av problemer som påvirket livet mitt. Mannen min hadde vært utsatt for en ulykke og jeg kunne ikke finne en ny jobb. Jeg måtte ta barna mine ut av skolen fordi jeg ikke hadde råd til å la dem fortsette. Jeg måtte selge alt jeg hadde spart til og kjøpt når jeg fortsatt var i jobb.»

Siste juli signerte Framtiden i våre hender og 57 andre frivillige organisasjoner og fagforeninger verden over et opprop til Nike og Violet Apparel sitt morselskap, Ramatex. Budskapet var krystallklart: Arbeiderne har så langt betalt en høy pris i kjølvannet av fabrikknedleggelsen. Nå må spotsgiganten og Ramatex betale de 1,4 millionene til arbeiderne.

Hva kan du gjøre?

Signer på underskriftskampanjen som krever at Nike sikrer at arbeiderne får sine rettmessige 1,4 millioner amerikanske dollar.