Hopp til hovedinnhold
  • Forbruk

  • Åpenhetsloven

Stortinget har vedtatt Åpenhetsloven!

Publisert 10. juni 2021
Foto: Elin Espmark Wibe

Aldri før har jeg holdt tale for en lov. Men i dag er det ingen vei utenom.

En tale for Åpenhetsloven

Åpenhetsloven! Tenk at i dag er du vedtatt. Rett fra Stortinget!

La oss spole tilbake. For seks år siden satt jeg sammen med kollegaer i et trangt møterom og planla hvordan Framtiden i våre henders kampanje for høsten skulle se ut. I forkant hadde vi lykkes å få åpenhet i tekstilindustrien på manges lepper. Webserien Sweatshop, gikk sin seiersgang i Norge og globalt. Klesindustrien opplevde et økt press om åpne leverandørlister. Tilbake på møterommet ønsket vi å sørge for at åpenhet ikke var noe selskaper kunne velge, men noe de var pålagt.

Det var da ideen til deg, Åpenhetsloven, fikk sin fødsel.

Du var sterkt inspirert av en annen lov som viste seg svært nyttig. Miljøinformasjonsloven, som nettopp hadde sørget for at vi fikk tilgang til informasjon som avdekket bruken av palmeolje i produkter i butikkene. Denne kampanjen resulterte i et dramatisk fall i bruken av miljøskadelig palmeolje i Norge.

Ideen til en åpenhetslov var nå født, men reisen herfra skulle bli lang: Møter, forslag i Stortinget, utredning av grunnlag, utsettelser, nedsettelse av ekspertutvalg, utsettelser, rapport, høring. Jeg må innrømme at det var tider jeg trodde at det aldri ville bli noen lov. Men mange trodde på deg; organisasjoner, politikere, medlemmer og støttespillere.

Endelig er du her! Seks år tok det. Nå vil Åpenhetsloven sørge for at forbrukere kan kreve svar på hvordan klærne eller tingene vi kjøper er produsert. Selskapene blir forpliktet til å kartlegge risiko for brudd på menneskerettighetene og forebygge at de skjer.

Åpenhetsloven - vi trenger deg. Og vi lover å bruke deg for det du er verdt når du trer i kraft! Med din hjelp skal vi kjempe for at arbeiderne får en lønn å leve av og en trygg arbeidshverdag!

Les mer om historien til Åpenhetsloven