Hopp til hovedinnhold
  • Klær

IKEA sier nei til livreddende avtale

Publisert 16. november 2021

Verdens største tekstil- og møbelselskap sier et uforståelig nei til verdens mest virkningsfulle avtale for å gjøre farlige tekstilfabrikker sikre.

I årevis har IKEA nektet å ta ansvar for at fabrikkene de kjøper varer fra blir helt trygge. Nå har over 150 kles- og tekstilmerker stilt seg bak den livreddende sikkerhetsavtalen for tekstilarbeidere, men IKEA vil fremdeles ikke signere avtalen.

Send din oppfordring til IKEA her!

Det startet med Rana Plaza

I april 2013 skjedde tekstilhistoriens verste ulykke, kollapsen av bygningen Rana Plaza, som huset fem tekstilfabrikker. Denne ulykken kunne vært avverget hvis fabrikkeieren og kleskjedene hadde tatt ansvar for sikkerheten ved fabrikken. Minst 1134 døde og rundt 2500 skadede arbeidere. Den fysiske og psykiske smerten var enorm og fikk omfattende økonomiske konsekvensene for de rammede.

Banebrytende avtale

Sikkerhetsavtalen (Bangladesh Accord) ble opprettet i kjølvannet av denne tragedien. Den var banebrytende i sin natur fordi den var juridisk bindende og la ansvaret for å sikre fabrikker på kleskjedene, ikke fabrikkeierne. Selskaper fra hele verden signerte avtalen som i løpet av få år forvandlet livsfarlige fabrikker til å bli arbeidsplasser hvor arbeiderne trygt kunne gå på jobb.

Har nektet å signere i snart fire år

I 2018 åpnet sikkerhetsavtalen opp for selskaper som selger hjemmetekstiler. Framtiden i våre hender og fagbevegelsen henvendte seg til IKEA med en sterk anmodning om å skrive under avtalen. I snart fire år har selskapet nektet å støtte den påviselige mest effektive mekanismen for å gjøre fabrikker trygge for arbeiderne.

IKEAs unnskyldning: IWAY

IKEA unnskyldning for å slippe unna en signatur til sikkerhetsavtalen er at de vil jobbe etter deres selvpålagte, frivillige retningslinjer (IWAY). Disse retningslinjene og praksisen til dem, svikter arbeidernes sikkerhet på mange punkter.


IKEA, deres selvpålagte, frivillige retningslinjer (IWAY) og praksis sikrer ikke noen av disse punktene.

Selskapet smykker seg med mange gode intensjoner, blant annet resirkulering og gjenbruk, men sikkerhetstiltak som virkelig monner for de som produserer varene deres unnviker møbelgiganten.

Send din oppfordring til IKEA her!