Hopp til hovedinnhold
  • Organisasjon

Hvordan kan politikerne kutte utslipp fra overforbruket?

Publisert 06. juni 2024

Velkommen til frokostmøte 11. juni der vi tar opp hvordan forbruket er en del av løsningen på klimakrisen.

Tid: Tirsdag 11. juni kl. 08:00-09:00 (Frokost fra 0730).
Sted:
Kulturhuset i Youngs gate 6 i Oslo.

Panelsamtale og presentasjon strømmes på denne nettsiden.


Fyll ut skjemaet nederst for å delta.



Det norske overforbruket er en driver for både klimakrisa og naturkrisa. Særlig når det gjelder transport, mat, bolig og vareforbruk tar vi for oss langt mer enn hva vi trenger, og langt mer enn hva kloden tåler.

Noe av overforbruket er synlig i Norges klimaregnskap – men mye er ikke det. Vi importerer nemlig biler, biff, kraftfôr, byggematerialer, klær og mer, som havner på klimaregnskapene til landene varene produseres i.

I den nye rapporten «Towards a fair consumption space for all: Options for reducing lifestyle emissions in Norway» tar vi for oss helheten i forbruket vårt. Ved hjelp av HotOrCool Institute har vi fått beregnet effekten av ulike klimatiltak. Analysen viser at når vi legger sammen effekten av utslipp i Norge og i utlandet, kan vi få enorme gevinster av tiltak som å fly mindre til utlandet, spise mindre kjøtt og å kjøpe færre nye forbruksvarer.

Hvordan skal vi realisere dette kuttpotensialet? Vi får med oss politikere for å prate om hva slags virkemidler de vil ta i bruk.

07:30 Servering av frokost og kaffe.
08:00 Presentasjon av rapporten «Towards a fair consumption space for all: Options for reducing lifestyle emissions in Norway» ved Ingrid Næss-Holm, fagsjef i Framtiden i våre hender.
08:25
Panelsamtale: Hvordan kan politikken legge opp til endringer i hverdagene våre, slik at vi lever i tråd med klimamålene?

  • Sigrun Gjerløw Aasland (Statssekretær for AP i Klima- og miljødepartementet)
  • Arild Hermstad (Partileder i MDG)
  • Marit Vea (Miljø- og samferdselsbyråd i Oslo for Venstre)

Ordstyrer er nestleder Ida Thomassen i Framtiden i våre hender.

Tilgjengelighet

Lokalet er tilrettelagt for at alle skal kunne delta, ta kontakt om du har noen spørsmål eller forespørsler tilknyttet tilgjengelighet ([email protected]).

Hovedrommet og toaletter er tilgjengelige for rullestolbrukere. Teleslynger er tilgjengelige, og vennligst ta kontakt på forhånd dersom du ønsker dette slik at vi kan sikre at det er på plass.

For mer informasjon om tilgjengelighet på lokalet, se Kulturhusets nettside: https://www.kulturhusetioslo.no/info.

Spørsmål