Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mann legger nytt gulv

Vi pusser opp mest i hele verden

Oppussingen fører til store klimagassutslipp, større forbruk av ressurser og stadig økende avfallshauger.

Oppussingen fører til store klimagassutslipp, større forbruk av ressurser og stadig økende avfallshauger.

Tre av fire i Norge eier boligen de bor i og i tillegg har velstandsøkningen gjort at vi har mulighet til å pusse opp boligen vår mer enn før. Det er en kvalitet at vi ønsker å ha det fint og ordentlig, men dette har en bakside.

Bruk mer tid på vedlikehold, utsett behovet for oppussing og gjør slik boligen din grønnere!

Konsekvensene av oppussingsiveren

I 2019 brukte vi mer enn 80 milliarder på oppussing av egne hjem. Grovt regnet blir det et klimagassutslipp på 3,5 millioner tonn. Samtidig blir dette et avfalls- og ressursproblem. I 2018 forårsaket rehabilitering over 450.000 tonn avfall. Mye av dette avfallet består av fullt brukbare ting.

Rommet vi pusser opp oftest, er stua, mens kjøkken og bad er de rommene som koster mest, og som krever flest ressurser. Å skifte kjøkkenet eller pusse opp badet bidrar fort til utslipp av fire tonn CO2, og kjøp av møbler for 20.000 kroner kan gi et klimagassutslipp på 1 tonn CO2.

Det er mange grunner til at vi setter i gang med å forandre boligene våre. Vi ønsker fornying. Kanskje nye farger, moter og trender forandrer seg. Interiøret begynner å bli slitt, møbler og innredning blir slarkete, eller vi får nye behov.

Og det er lett å bli inspirert! Vi oversvømmes av oppussingsprogram og inspirasjonsvideoer, interiørmagasiner, kjendiser som viser fram sitt nye hjem og fristende tilbud ,som "Skift kjøkken nå! Supertilbud på fliser!"

Vi har de beste intensjoner når vi rehabiliterer. Ofte skifter vi gammelt panel og originale vinduer med kopier uten at det er nødvendig. I tillegg til at dette ofte medfører unødvendige klimagassutslipp og bruk av ressurser, fjerner vi husets historie for dem som kommer etter oss.

Sånn kan du gjøre boligen din grønnere:

  • Vedlikehold og reparasjon er billigere enn oppussing. Du slipper å rydde ut og leve i kaos, og det tar kortere tid. Bruk heller pengene på en bedre middag eller på en kortreist opplevelse. Hvis vi ikke bruker så mye penger på å bo, kan vi kanskje jobbe mindre, oppleve mindre stress og få økt livskvalitet?
  • Vi kan gjøre mye vedlikehold selv, og ofte trengs ikke annet enn vanlig håndverktøy. Det er utallige “gjør det selv” videoer på nettet. Men vær oppmerksom på at en del videoer er reklame fra leverandører som også vil ha oss til å kjøpe unødvendig spesialutstyr.
  • Det er ikke nødvendig å eie alt verktøy selv. Mange kommuner og bibliotek har etter hvert fått utlånsordninger. Eller kanskje du kan låne av naboen?
  • Ønsker du forandring, kan ommøblering kanskje være en ide? Er noe ødelagt eller dere trenger å supplere, finner dere kanskje noe på Finn. Og det begynner å dukke opp butikker som selger brukte byggematerialer og rester. Her er et eksempel.
  • På Naturvernforbundets Ta vare på det du har får du gode råd
  • Det danske nettstedet Handyman.dk finner du mengder av tips til ting du kan fikse selv