Hopp til hovedinnhold
  • Klima og natur

Slik kan du hjelpe katten å bli mer miljøvennlig

Oppdatert 24. november 2023

Å dele hjemmet med en katt gir uendelig mye glede for mange av oss. For miljøet kan pus imidlertid være en skikkelig kattepine. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å hjelpe kjæledyret vårt til et grønnere liv.

Pus er det suverent mest populære familiedyret her i landet. Alle katteelskere vet hvorfor. I hvert tredje hjem bor det nå en katt og ofte to. Tilsammen deler vi landet med rundt 800.000 egenrådige, lekne, silkemyke, kosete, underfundige og karaktersterke små venner.

Bra klimapoteavtrykk

Pus har noen miljøvennlige fortrinn. Katter er beskjedne i matveien og har derfor et klimapoteavtrykk som tilsvarer grovt regnet et halvt tonn CO2 i året. Til sammenligning har en mellomstor hund et økologisk poteavtrykk på størrelse med en gjennomsnittlig bil. Vi menneskedyr har et klimafotavtrykk på rundt 12 tonn i året. Bra pus!

En miljøkattastrofe

Pus er imidlertid en effektiv jeger i naturen. Katter tar livet av et stort antall fugler, mus, ekorn og annet hvert år her i landet. En rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) anslår at huskatter dreper og skader mellom fire og 14 millioner fugler her i landet hvert år. Enda flere pattedyr blir skadd og drept. Forskerne anslår at mellom 12 og 43 millioner blir tatt av pus hvert år. Det er et betydelig tall og kan påvirke enkelte bestander av fugler, små pattedyr og andre arter negativt i kombinasjon med andre trusler. Konklusjonen til forskerne er at kattene våre truer det biologiske mangfoldet i Norge. 

Slik blir pus fuglevennligere

Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å redusere miljøpåvirkningen til vårt kjære familiedyr.

1. Pus må få et fargesprakende halsbånd. Ifølge studier reduserer en rød eller regnbuefarget krage fra Birdsbesafe vellykkede katteangrep på fugler med over 50 prosent, samtidig som de er trygge å bruke for pus også. Halsbånd med bjelle har også en grei effekt (rundt 30 prosent). Ifølge brukerundersøkelser venner katten seg forholdsvis raskt til både krage og halsbånd. Pass på at halsbåndet har utløsermekanisme i tilfelle pus setter seg fast.

2. Vurder å ha katten inne om natten og tidlig på morgenen. Kveld og natt er god jakttid for katter. En klar bonus er at katter som holdes innendørs på natten, og mer ellers, har høyere forventet levealder.

3. Mat fugler med omtanke. Ikke mat fuglene på katten din sitt territorium. Fuglebrett og nek tiltrekker seg naturlig nok en ansamling av fugler som gjerne oppholder seg i nærheten. En flott buffet for pus, ikke så bra for fuglelivet. Mat eventuelt fuglene høyt opp i et åpent område der de lettere kan få øye på smygjaktene tamkatter.

4. ID-merk pus Katter som stikker hjemmefra i mange døgn dreper trolig mer fugler og andre småpattedyr. Er katten ID-merket er sjansen større for at den blir levert raskere hjem og kommer til rette. Et ID-merke betyr økt sikkerhet for katten også om noe skulle skje.

5. Kastrer. Å unngå hjemløse villkatter er vesentlig fordi de tar livet av mange flere fugler og små pattedyr enn de som har et hjem der de blir matet regelmessig.

6. Pus må få rett og nok mat. Pus er en kjøttspiser og må blant annet ha aminosyren taurin fra kjøttet for ikke å bli alvorlig syk. Sjekk at ferdigmaten har nok taurintilskudd og proteiner. Studier viser at mer kjøtt i maten kan gi katter mindre lyst til å drepe.

7. Lek med pus. Studier peker på at jaktlek inne på morgen og kveld kan gjøre at kattene jakter mindre når de er ute.

Lesernes kattetips (Fra kommentarfeltet og Facebook):

  • Bytt ut kattesanden med trepellets eller andre miljøvennlige produkter laget av for eksempel resirkulert papir. Vanlig kattesand kan inneholde silikonstøv som kan gi både pus og oss mennesker luftveisproblemer. Bentonitten som ofte benyttes i vanlig kattesand (trekker til seg fuktighet og klumper seg) utvinnes i åpne dagbrudd, noe som er klima- og miljøbelastende.
  • Kjøpt minst mulig stæsj, klær og lignende til katten din - den er ikke spesielt opptatt av blingbling selv. De fleste katter er minst like fornøyd med en hyssingstump med noen papirbiter knyttet fast...
  • Velg kattemat som er miljøsertifisert med MSC-merket når det inneholder fiskeprodukter.
  • Velg tørrfor som ikke inneholder mel laget av frøene til palmeoljetreet.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 25-02-2015