Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Hva er den mest miljøvennlige dressen?

Publisert 27. september 2018
Spørsmål Innsendt av Filip

Hei! Jeg har tenkt å kjøpe ny dress etterhvert og vil gjerne velge så miljøvennlig som overhodet mulig. Hvilke tips kan dere gi meg?

Vårt svar

Hei, Filip!

Å ta noen enkle miljøhensyn i tillegg til stil og passform når en skal kjøpe seg en dress er veldig fornuftig.

La oss ta det viktigste først. Velg for all del en dress i mest mulig naturmaterialer. En dress laget av ull, bomull og lin vil puste bra og være slitesterk. Viskose av bambus eller andre cellulosefiber er også et godt valg til fôret. Ull, lin og viskose holder godt på fargene og tar ikke så lett til seg uønsket lukt slik som syntetiske materialer kan gjøre. De dyreste og tynneste ullstoffene er gjerne ikke de mest slitesterke, og de krøller seg lettere enn grovere spunnet ull som gir litt tykkere stoff.

Å sikre seg at dressen er godt konstruert er viktig for levetiden. En god dress skal ha ekstra stoff i de viktigste sømmene på buksen, slik at den for eksempel kan sys noe ut ved behov senere. Sjekk om det er ekstra stoff i buksene på hver side av sømmene som går ned fra midt på midjen bak og på innsiden av beina. Det mest kjente merkevarenavnet trenger ikke å bety at dressen er godt konstruert for å sys om senere. God kvalitet kan fås i alle prisklasser i dag.

Selv om du har bestemt deg for å kjøpe ny dress, så vurder likevel det du har fra før. Den aller mest miljøvennlige dressen er den du allerede har i skapet. Hvis den ikke er fysisk slitt i stoffet kan en skredder gi den nytt liv. Å sy ut eller inn i livet, få smalere ben, bytte knapper og glidelåser med mer kan det være enkelt å få fikset.

Hvis en er villig til å bruke litt tid, så vurder gjerne å kjøpe en brukt dress. Brukte dresser som legges ut for salg kan ofte være lite brukt. Ull har det høyeste klimafotavtrykket av alle stoffer til klær, bortsett fra silke og skinn, så en brukt dress som renses og som kan tilpasses av en skredder er et veldig godt miljøvalg. Pass på at jakken passer over skuldrene, da det er svært komplisert å få gjort endringer. I tillegg til å spare inn miljøbelastningen knyttet til produksjonen av ny dress, så bidrar du også til at brukte klær omsettes oftere enn i dag.

Å sørge for godt vedlikehold av dressen er viktig for å gi den et så langt liv som mulig. Børst forsiktig av dressen og luft ut etter bruk, etter at alle lommer er tømt selvsagt. En (tekstil)damper fjerner krøll og gjør det lettere å holde dressen ren, og reduserer behovet for profesjonell rensing som sliter mer på stoffet. Bruk en dresspose i et naturstoff som puster for å beskytte dressen. Et dresstativ for utlufting kan være praktisk i en hektisk hverdag hvis en bruker dress ofte. I likhet med skoene dine så trenger en dress nok hvile etter bruk slik at formen beholdes best mulig og tyngdekraften får tid nok til å fjerne rynker i stoffet. Bruk derfor ikke samme dress for mange dager på rad.

Når dressen trenger en rens, så bruk gjerne et Svanemerket renseri for å unngå bruk av flyktige organiske løsemidler, eller et renseri som kan bruke flytende karbondioksid for å rense klærne. Miljøvennlig rens sliter mindre på dressen. Kjemisk rensing med løsemidler kan over tid fjerne naturlige fettstoffer som beskytter ullfiberne, noe som kan bety drastisk avkorting av levetiden.

Det er fremdeles mulig å leie dress til helt spesielle anledninger, noe som er svært mye mer miljøvennlig enn å kjøpe en dress som skal brukes svært sjeldent. Å bruke skapplass til klær som nesten ikke brukes er jo også en dårlig idé.