
Er kortreist mat mer miljøvennlig?
Hva du spiser har mye mer å si for miljøet enn hvor langt maten har reist.

Hva du spiser har mye mer å si for miljøet enn hvor langt maten har reist.
I det store bildet har transportutslippene lite å si for klimabelastningen fra matvarer. En undersøkelse Framtiden i våre hender gjorde i 2014, viste at kjøttet kan bidra med over 95 prosent av klimagassutslippene fra en typisk norsk søndagsmiddag.
Funnet er i tråd med stort sett alt som er gjort av forskning på sammenhengen mellom mat og klimagassutslipp: Det viktigste du kan bidra med er å spise mindre kjøtt. Å kaste mindre mat kommer på en sterk andreplass.
Hva så med kortreist mat? Vel, mat som har reist kort, har lavere transportutslipp enn mat som har reist langt. Men transport utgjør bare en liten, og for kjøttets del forsvinnende liten del av det store bildet.
I denne rapporten gikk John Hille gjennom nærmere 80 europeiske studier på klimagassutslipp fra matvarer. Tre viktige konklusjoner derfra:
- Korn, frukt og grønt er mer klimavennlig enn kjøtt.
- Fisk er mer klimavennlig enn kjøtt.
- Importert frukt og grønt har som regel høyere klimagassutslipp enn norsk frukt og grønt.
Sjekk klimagassutslippet fra forskjellige matvarer her
Norske tomater er klimaverstinger
Unntaket fra det siste punktet over er grønnsaker dyrket i oppvarmede drivhus. Norskproduserte agurker og tomater har langt høyere klimagassutslipp enn importerte dyrket utendørs i sola. Også drivhus lenger sør kan ha lavere utslipp enn norske, fordi drivhusene trenger mindre energi til lys og varme jo lenger sør de er.