Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Pupursolhatt (Echinacea pupurea) er en av pollinatorenes hagefavoritter. (Foto: Knut-Erik Helle)
Pupursolhatt (Echinacea pupurea) er en av pollinatorenes hagefavoritter. (Foto: Knut-Erik Helle)

Hvilke planter liker biene og humlene best?

Jeg er lurer på hvilke blomster og andre vekster biene og humlene liker best. Har dere noen råd?
Jeg er lurer på hvilke blomster og andre vekster biene og humlene liker best. Har dere noen råd?Hei! Jeg er lurer på hvilke blomster og andre vekster biene og humlene liker best. Har dere noen råd?

Hilsen, Gerd

 Hei, Gerd.

De viktige pollinatorene våre liker jo ville blomster godt. Så har du mulighet til å la villblomstene i hagen få være i fred, så er det en god begynnelse. Å sette av en del av hagen eller balkongen til villblomster er veldig bra. Du kan sanke inn frø fra området der du bor gjennom sommeren eller kjøpe frøblandinger med villblomster. Frøene kan sås hele sommersesongen. Villblomstene liker karrig mineraljord som ikke har blitt gjødslet. Så frøene på bar jord og vann regelmessig. Marianøkleblom, korsknapp, karve, skogkløver, blåklokker, gullris og prestekrager er blant hundrevis av pollen- og nektarrike villplanter som pollinatorene liker. Norsk botanisk forening har gode tips til hvordan du kan få villblomstene til å trives.

Bærbusker er bra for både deg og pollinatorene. Stikkelsbær, solbær og bringebær er gode valg. Frukttrær er også et godt valg. Blomsterende eple-, kirsebær-, pære- og plommetrær er snop for humler og bier. Flere trær i hagen gir også mer fugleliv. Hvis du har selje, rogn, eller hagtorn i hagen, så la dem få stå. Seljen blomstrer tidlig på sommeren, noe som bra for pollinatorene.

Ellers er det mange hageblomster som er pollinatorvennlige. Hos Blomstermeny finner du lister med pollinatorvennlige hageblomster som ikke truer naturen om de sprer seg.

Med grønn hilsen,