Hopp til hovedinnhold
  • Klær

  • Elektronikk

Hva er miljøproblemet med råbillige kinesiske nettbutikker?

Publisert 04. november 2022
Spørsmål Innsendt av Fredrik

Vi hadde en liten diskusjon i hjemmet om det egentlig er så ille å bestille klær, elektronikk, verktøy, leketøy og lignende fra kinesiske nettbutikker som sender til Norge? Mye av dette utvalget i norske butikker er jo uansett importert fra Kina. Er det noen miljøproblemer knyttet til å handle i nettbutikker som Shein, Temu, Aliexpress, Banggood, LightInTheBox, DealExtreme med flere?

Vårt svar

Hei, Fredrik.

I det store og hele så er det at vi kjøper så veldig mye som er den største miljø- og klimautfordringen knyttet til forbruket vårt, ikke nødvendigvis pris, hvor varene er laget eller hvor vi kjøper dem fra. Likevel er det flere forhold som taler for å begrense netthandel fra kinesiske nettsider til det en absolutt må ha og som det ikke er mulig å få tak i andre steder.

  • Varer kjøpt fra kinesiske nettbutikker blir oftest fraktet med fly, noe som gir transportutslipp som er rundt 60 ganger høyere enn om varen ble sendt med et konteinerskip. De fleste varene en får kjøpt lokalt her i landet er fraktet med skip, fordi butikkjedene og nettbutikker planlegger bestillinger av varer i god tid slik at de kan ta høyde for at frakten tar rundt 40 dager med båt. En pakke på et kilogram som blir sendt med fly fra Kina til Norge, gir utslipp som tilsvarer rundt 7 kg CO2. I noen tilfeller kan frakten da bidra til et større utslipp enn fra selve produksjonen av varen.
  • En rekke tester gjort av klær som selges av kinesiske nettbutikker som Shein, Aliexpress og Zaful kan tyde på at det er dårligere kontroll med hvilke kjemikalier som brukes i produksjonen. Det er påvist klær med helse- og miljøskadelige tungmetaller som bly, miljøgiftige fluorkarboner (PFAS), klorparafiner og andre stoffer som kan være strengt regulert her i landet. Det er også gjort funn i barneklær, og nettopp barn kan være spesielt sårbare for disse stoffene. Til sammenligning bruker kjente klesprodusenter i Norge og EU store ressurser på å kontrollere at miljø- og helsefarlige stoffer ikke blir brukt i produksjonen, foretar jevnlig tester av produktene de selger og er ansvarlige for. Den kinesiske hurtigmotegiganten Shein har for eksempel ikke offentliggjort noen liste i sine miljørapporter over kjemikalier de ikke bruker i produksjonen, noe som er vanlig at kjente klesmerker i vesten gjør.
  • Tester av kosmetikk viser at produkter kjøpt fra kinesiske nettbutikker og merkevarer ofte mangler ingredienslister, noe som er pålagt for kosmetikkprodusenter som selger produkter i butikker og på nett i EU og i Norge. Tester av kosmetikk utenfor Europa viser innhold av en rekke helse- og miljøfarlige stoffer. Vi har stort sett langt strengere regelverk for hva det er lov å ha i kosmetikk og hudpleie, enn det land utenfor EU har, så dette er en produktgruppe vi ville kjøpt her i landet eller i EU.
  • Småelektronikk som elektriske leker, verktøy, ladere og mye mer kan både inneholde mer problematiske kjemikalier og også mangle CE-merket, som gjennom uavhengig testing skal sikre at produktene er trygge å bruke og ikke er brannfarlige. Det er tilfeller av at falsk CE-merking brukes. Verktøy til kutting og sliping som ikke oppfyller krav til god nok festemekanisme er et eksempel. Å bruke sagblad eller andre skarpe tilbehør til verktøy som for eksempel gir rotasjon på 20 000 ganger i minuttet med usikker festemekanisme er en fantastisk dårlig idé, selv om en har spart noen hundrelapper på verktøyet. Det er også påvist problematiske stoffer i plasten som brukes i disse produktene, og i større mengder enn i mer kjente vestlige merkevarer.
  • Retur av varer som ikke passer, som er feilbestilt og lignende kan være kronglete og kostbart i noen kinesiske nettbutikker og andre utenlandske nettbutikker. Å bli sittende med ting en ikke kan bruke er ressurssløsende og lite miljøvennlig, og returfrakt til Kina og andre land kan raskt bli dyrere enn selve varen. Stort sett blir returnerte varer til nettbutikker og butikker her i landet solgt til andre. Fraktprisen kinesiske nettbutikker betaler er sterkt subsidiert gjennom internasjonale avtaler.
  • Du vil ha svært begrenset garanti og returrett når du handler fra kinesiske nettbutikker. Ender du opp med en vare av dårlig kvalitet med kort levetid eller mangler, så er det ofte fint lite du kan gjøre med det i praksis. Du kan for eksempel måtte betale kostbar retur av varen selv. Her i landet har vi forbrukere svært gode rettigheter etter forbrukerkjøpsloven, og mange varer har også utvidet garanti og returrett. Dette er også til det beste for naturen og klimaet, gjennom å for eksempel bidra til redusert overforbruk og gi produsenter intensiv til å lage varer av god kvalitet med lang levetid.

Å betale mer for trygge, uavhengig godkjente og testede produkter kan være verdt det. Sertifiseringer, bedre kvalitet, gode garantiordninger, utvidet returrett og god produktdesign øker nødvendigvis prisen på produkter.