Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Røde kors ønsker å få nye, brukte, slitte og ødelagte klær og tekstiler. (Foto: Knut-Erik Helle)
Røde kors ønsker å få nye, brukte, slitte og ødelagte klær og tekstiler. (Foto: Knut-Erik Helle)

Hva er beste måten å kvitte seg med klær på?

Er det miljøvennlig å gi bort klær til Fretex og UFF, når en risikerer at klærne kan havne på fyllinger i Afrika og Sør-Amerika? Hva er det beste en kan gjøre med slitte og ødelagte klær som ikke egner seg for gjenbruk? Skal det i restavfallet?
Er det miljøvennlig å gi bort klær til Fretex og UFF, når en risikerer at klærne kan havne på fyllinger i Afrika og Sør-Amerika? Hva er det beste en kan gjøre med slitte og ødelagte klær som ikke egner seg for gjenbruk? Skal det i restavfallet?Er det miljøvennlig å gi bort klær til Fretex og UFF, når en risikerer at klærne kan havne på fyllinger i Afrika og Sør-Amerika? Hva er det beste en kan gjøre med slitte og ødelagte klær som ikke egner seg for gjenbruk? Skal det i restavfallet?

Hilsen, Marie

 Hei, Marie.

En bør absolutt unngå at klær og tekstiler havner i restavfallet. Å skille ut klær og tekstiler fra avfallet vårt er viktig for å kunne videreutvikle og forbedre hvordan materialene gjenbrukes og ombrukes. Klærne kan for eksempel bli til vaskefiller, vekstmatter som brukes til å anlegge grønne tak på bygg og annet, de kan bli brukt i lydisolerende materialer med veldig mye mer. Det forskes på hvordan brukte klær kan gjenbrukes til nye klær, og det utvikles ny teknologi for gjenbruk som kan bli viktig i framtiden for å få ned miljø- og klimafotavtrykket til nye klær og tekstiler.

Utfordringen i dag er at overforbruket av klær her i landet fører til at mengden innsamlede klær og tekstiler langt overgår hva som nå kan bli gjenbrukt og solgt videre. Selv om klær og tekstiler havner på avveie på fyllinger i andre land, og gjenbruksordningene ikke er gode nok i dag, så bør en unngå å kaste klær i restavfallet så langt det lar seg gjøre. Små mengder skitne og ødelagte klær og tekstiler er greit, men ikke store mengder. Vi anbefaler å sjekke informasjonen kommunen du bor i gir på nettsidene sine om hvor hvordan forskjellig tekstilavfall skal leveres og behandles eller på www.sortere.no.

Klær, sko og andre tekstiler som kan brukes videre bør vi prøve å finne nye brukere til selv. Legg ut på Finn.no, Tise eller Facebook. Undersøk om venner eller kjente kan være interessert, bli med på en byttefest eller arranger en selv. Hvis du får solgt noe, kan du jo heller gi pengene til et godt formål. Husk at klær som bare trenger en liten omgang med nål og tråd også kan fremdeles være av interesse for noen.

Ødelagte og slitte klær, sko og tekstiler som du mener har nådd slutten av sin levetid bør leveres til din lokale gjenbruks- eller avfallsstasjon. Røde kors ønsker å motta også ødelagte klær i sine innsamlingskonteinere Røde kors, gjerne i en pose merket med tilstanden til klærne.

Klær, dyner og puter med dun kan gjenbrukes selv om ytterstoff er skadet og slitt. Dunet behandles og blir til nye produkter. Leverer alt med dun til UFF eller i en KID-butikk, og merk posen. Her kan du lese mer hvordan dunet brukes på nytt.

Dagens overforbruk av klær vil aldri bli bærekraftig uansett hvor gode gjenbruksordninger og ny resirkuleringsteknologi vi vil få. De fleste av oss kan ha nytte av å vurdere hvordan vi kan forlenge levetiden til klærne, tekstilene og skoene vi har, og frigjøre oss fra vaner som kveler planeten i avfall. Les gjerne våre tips til mer miljøvennlige klær og om hvordan du kan gjenbruke dine utslitte klær.

Med grønn hilsen,