Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Det er enkelt å bli en grønnere turist. (Foto: Pexels)
Det er enkelt å bli en grønnere turist. (Foto: Pexels)

Tips til turisten

Turisme skaper arbeidsplasser, men også lokale miljøproblemer. Som turist merker man ikke så mye til de lokale miljøproblemene, men det gjør lokalbefolkningen.
Turisme skaper arbeidsplasser, men også lokale miljøproblemer. Som turist merker man ikke så mye til de lokale miljøproblemene, men det gjør lokalbefolkningen.

Det er all grunn til å ikke legge igjen miljøvettet hjemme når vi ferierer. Populære turistmål mangedobler befolkningen i feriesesongen og har gjerne andre miljøutfordringer enn vi er vant til.

Hele 40 prosent mer plast havner i Middelhavet i sommermånedene og en rekke land sliter med vannforsyningen i energi- og kjemikaliekrevende avsaltingsanlegg. Lite klimavennlig produksjon av elektrisitet er typisk for landene rundt Middelhavet. Cruiseskip bidrar også til enorm lokal forurensning av nitrogen- og svoveloksider når de stopper ved populære turistmål.

Heldigvis er det lett å være en grønn turist.

1. Forflytt deg miljøvennlig lokalt. Bruk beina og sykkel når du kan. Bruk kollektivtrafikk. Organiserte utflukter, der større kjøretøy og båter fylles opp, er best for miljøet.

2. Spar på strømmen. Skru av lys, vifter og aircondition når du forlater rommet.

3. Spar på vannet. I motsetning til i Norge må mange ferieland avsalte havvann for at du skal få vann på hotellet. Det krever mye energi, som ofte kommer fra fossil kraftproduksjon.

4. Unngå unødvendig tøyvask. Du trenger ikke skifte laken, håndklær og sengetøy hver dag. Be personalet om å ikke skifte det daglig, om hotellet ikke har en ordning for det.

5. Vær søppelvennlig. Kjøp minst mulig søppel, bruk returordninger der det finnes, og plukk gjerne med deg litt ekstra søppel på stranden eller på utflukt.

6. Hold deg til stiene. Belastning på natur og historiske steder kan være svært stor og ødeleggende. Gå og sykle der det er tilrettelagt for det.

7. Pakk lett. Klimabelastningen fra flyturen din øker for hvert kilogram du tar med deg.

8. Bruk miljøvennlig solkrem. Ta med deg Svanemerket solkrem uten miljøgifter på ferie. En god gjest sprer ikke miljøgifter som truer livet i naturen på besøk.

9. Drikk, spis og kjøp kortreist. Velg mat, drikke og ting som er laget lokalt og fra kortreiste råvarer. Da støtter du lokalbefolkningen best og reduserer miljøfotavtrykket ditt.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 08-07-2008
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -