Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Ti plantebaserte hverdagsmiddager

Publisert 26. august 2020

Lyst til å spise mindre kjøtt og mer planter, men usikker på hvor du skal begynne? Vi har satt opp noen enkle oppskrifter til ferske planteetere!

FN anslår at matproduksjon står for rundt en fjerdedel av klimagassutslippene, og kjøttproduksjon alene står for 14 prosent av de globale utslippene. Skal vi nå klimamålene våre, må vi altså spise mindre av det som har aller høyest klimaavtrykk – kjøtt – og mer planter.

En av de viktigste handlingene du personlig kan gjøre for klimaet, er derfor å spise mer lokale grønnsaker, belgvekster, frukt og korn. Slik kommer du i gang:

1. Begynn med å teste en ny oppskrift: Det er ikke alltid det funker å bare bytte ut kjøttet med en tilsvarende grønnsak. Noen retter passer best med en spesifikk råvare, og da er det bedre å lage en helt annen rett i stedet for å lage en blek kopi av favorittretten din. Å spise mer plantebasert betyr ikke at du trenger bli en mesterkokk – men du må kanskje investere litt tid i å finne noen nye oppskrifter og teste ulike ting, så du finner fram til noen nye hverdagsfavoritter.

I disse matbloggene er det umulig å ikke finne noe fristende:

2. Ikke stress så mye med proteinene: Mye av kjøttdebatten handler om hva vi skal erstatte kjøttet med: Vil du eller barna dine få proteinmangel av å spise plantebasert? Det korte svaret er nei. I denne guiden til å spise mindre kjøtt, fra New York Times, sier ernæringsprofessor Marion Nestle følgende: “Folk er veldig opptatt over å få i seg nok proteiner – men det er ikke et problem. Det finnes i korn, det finnes i grønnsaker, det er overalt.” Velg gjerne proteinrike råvarer som bønner, linser, erter eller havre når du skal erstatte kjøttet, men egentlig duger alle grønnsaker og kornprodukter.

I tillegg får du i deg andre viktige næringsstoffer når du spiser mer grønt: I de norske kostholdsrådene har man en maksgrense for anbefalt inntak av rødt kjøtt (maksimalt 500 gr i uka), men altså ingen minimumsgrense. Det er ikke helsefarlig å spise mindre kjøtt. På den andre siden viser Helsedirektoratets årlige kostholdrapport at hele 9 av 10 nordmenn spiser for lite frukt, grønnsaker og grove kornprodukter.

3. Prøv plantebasert fredagstaco: Taco er en krydret rett med masse smak som du kan variere i det uendelige, og hvor kjøttdeigen ærlig talt ikke bidrar med så mye mer enn konsistens. Prøv å bytte ut kjøttdeigen med bønner, sopp, søtpotet, linser, blomkål, eller en av de nye, plantebasert ferdigproduktene. Vi lover at du ikke kommer til å savne kjøttdeigen! Noen forslag til deg som vil gjøre tacoen kjøttfri:

4. Hørt om One Pot Pasta? One Pot Pasta akkurat det det høres ut som: Enkle pastaretter hvor du sparer tid og oppvask med å koke alt i samme gryte. I tillegg er det veldig godt! Vinn-vinn-vinn! Her er noen forslag til fristende, plantebaserte pastaretter:

5. Lag mat i form: Ingenting er bedre enn en middag du kan kaste sammen, sette i ovnen, og så glemme av helt til de er ferdig til å sette på bordet. Her er våre favorittmiddager i ildfast form:

6. Kok opp en gryterett: Det finnes utrolig mange oppskrifter på mettende chilier, curryer, risottoer og andre gryter uten kjøtt. Her er et knippe vi liker:

7. Lag burger, falafel eller fritters: Det har kommet mange bra plantebaserte ferdigburgere i butikkene de siste årene, som er verdt å teste! Og ikke minst er det enkelt å kaste sammen egne veggisburgere hjemme. Hvis du er glad i burger, kanskje du også bør prøve å lage falafel eller fritters? Lager du for mye, er det bare å fryse dem ned til senere middager.

8. Kok suppe på de grønnsakene du har i kjøleskapet: Suppe er en god og kjapp hverdagsmiddag, som kan være frisk og lett, eller smakfull og mettende. Her er noen forslag til mettende supper du kan lage:

9. Grill grønt: Når du tenker på grillmat, tenker du kanskje først og fremst på digre kjøttstykker dynket i marinade. Men det er jo så mye godt grønt du kan grille også! Vi har samlet et par tips til plantebaserte grillmåltider her:

Les også denne guiden til å grille grønnsaker

10. Inviter til grønnsakfest: Når du har blitt litt varm i trøya, er det på tide å vise fram dine nyervervede ferdigheter som grønnsakskokk. Inviter venner eller familie til et skikkelig etegilde med en av disse imponerende rettene: