Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Feir den gode høstmaten

Publisert 01. oktober 2020

Det er høst og høysesong for deilig, lokale råvarer! Hva med å invitere noen du kjenner til en høsttakkefest og feire markens grøde og bærekraftig matproduksjon?

1. Tenk sesongbasert. Å spise mat som er i sesong, innebærer å velge råvarer som har kort reisevei fram til tallerkenen din, som har blitt dyrket utendørs uten å bruke masse energi på oppvarming av drivhus eller til kjølerom og lagring etter de har blitt plukket. Sesongvarer er som regel ferskere – og ofte billigere – enn varer som har reist langt med fly eller containerskip. Nå som det er høst, er det for eksempel høysesong for rotgrønnsaker, bønner, ulike typer kål, sopp, gresskar, epler og plommer, som er noen av de råvarene som allerede har lavest klimaavtrykk.

2. Prøv noe nytt. Hva med å lage Pasta bolognese med nordiske linser? Fredagstaco med bønner, grønnkål og fetaost? Inviter til dumplingsfest og lag dumplings med sopp. Test marokkansk gryte med potet og erter, eller kålruletter med perleemmer og sopp. Og du kan avslutte med en deilig eple- eller plommekake! Trines matblogg har en egen høstside med deilige sesongoppskrifter. Sjekk også TooGoodToGos sesongguide med gode oppskriftstips.

3. Gresskar er mer enn pynt. De er fine til å lage halloweenlykter i, men gresskar er jo faktisk først og fremst mat. Til høsttakkefesten, hva med å lage dette dekadente, fylte gresskaret med skogsopp, grønnkål og hirse? Enkle, tyrkiske gresskarfritters? Prøv en mettende gresskar- og bokhvetesalat. Eller denne enkle og saftige gresskarkaka?

4. Høsttakkehøne. Hvor ble det av høna? Etter å ha gjort sin tjeneste som egglegger, blir høna ofte avlivet og brukt til sementproduksjon. Men høne er jo knallgod mat. Den trenger ofte litt lengre tid i gryta, så den passer fint til en helgedag, og kan fint bli til et skikkelig festmåltid. Du finner ofte høna i frysedisken, så spør i din lokale butikk. Hva med å lage høsttakkehøne på en av disse oppskriftene:

5. Voksen fårikål. Høsten er også tiden for den gode, gamle tradisjonsretten fårikål. I dag finner vi for det meste lammekjøtt hos dagligvarekjedene i fårikålsesongen. Men hvis du kontakter en sauebonde som selger, eller spør etter sauen i butikken din, kan du få tak i skikkelig sauekjøtt til helgens fårikålgryte. Da er det lurt å gi kjøttet tre timer i gryta, og tilsette kålen etter den første timen.