Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Er du en spirevipp eller et bøllefrø?

Publisert 10. april 2019

Det er nå du skal gjøre det. La kjøkkenbenk og vinduskarm eksplodere av klorofyll. Se spirene gro, og nyt dem som babyer.

Dette kan du ha mye glede av framover! Så masse frø nå, som kan du om kort tid utbryte, mens du triumferende holder opp et glass med spirende grønt:

Se - babyreddiker! Ikke helt tørre bak ørene, nei. Og de kommer ikke til å bli særlig gamle, heller. Digg.

Det blir in-spirer-ende. Du får grønne fingre og vårsol i sinnet. Høystakkene av spirer skal sprite opp en ellers ganske døll brødskive med gulost.

Kjedelige middager får nytt liv. For ikke å snakke om hvor bra det blir å blande spirene i fruktsmoothier. Folk betaler det hvite ut av øyet når de handler slikt som dette på helsekosten.

Dessuten: Med en jungel av spirer på kjøkkenbenken får du kanskje ikke så veldig lyst på kjøtt, sånn midt i uka.

TENK DEG:

Du har en neve med brokkolispirer. Hver spire har kraft i seg til å bli en stor og struttende brokkoli. Når du jafser i deg denne neven blir det som å sette til livs en pall med brokkoli.

SE DET FOR DEG:

Du deltar i et av menneskehetens viktigste prosjekter, altså få ting til å spire og gro. Det er ikke uten grunn at astronauter, som ser vår skakkjørte klode utenfra, har nettopp spiring av frø som et av sine viktigste forskningsprosjekter ute i rommet.

GJØR DET:

Begynn med det vanligste, nemlig alfalfa-frø. Ha dem i et rent syltetøyglass, dekk åpningen med et stoffstykke og fest med strikk. Stoffet må ikke være for tett, det må komme luft gjennom. Hell vann gjennom stoffet, hell det ut. Gjenta to ganger om dagen.

Spjong! Dette er ekte verdiskapning. Fotosyntesen gjør jobben, med litt støtte av deg.Etter noe dager kan du høste som du har sådd, bare 20 ganger så mye.

Karse er én ting, den som småbarn kanskje fremdeles dyrker i eggeskall, men enda mer fart er det i for eksempel bønnespirer. De er som supernøtter, du blir ikke langt fra å føle deg som en superhelt med slikt på kjøkkenet. Mungbønner og kikerter, hvete og havre, brokkoli og reddiker. For den saks skyld løk og hvitløk, solsikke og kål.

  • Gå gjerne i helsekostbutikk for å finne noen ekstra artige varianter som ikke er forbehandlet. Hjemme skal de oppbevares tørt og svalt før spiring.
  • Ta bryet med å rense bort frø som virker skadet, for eksempel om de flyter opp under skylling. Frø og bønner må bløtlegges fullstendig før du spirer dem. Beregn rundt sju timer for frø, tolv for bønner.
  • Romtemperatur er bra. Frø er vant til å vokse opp under jorden, så de kan godt stå i skygge til å begynne med. Når de har kommet seg litt opp er det lurt å sette dem litt i vinduskarmen, for å gi klorofyllet en ekstra dytt.