Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Bærekraftig ukesmeny for kresne småunger

Publisert 05. februar 2020

Lurer du på hvordan du kan få familien til å spise mer bærekraftig mat - som ikke tar for lang tid å lage? Her er ti tips til å gjøre familiemiddagene mer bærekraftige, og et forslag til ukesmeny!

1. Lag en ukesmeny i helgen! En kjapp planleggingsrunde for ukas middager vil gjøre innkjøpene enklere. Du slipper svette butikkturer etter jobb med sultne barn på slep, og det blir lettere å unngå matsvinn om du legger opp til flere middager på de samme råvarene. Hvis du har lyst til å spise mindre kjøtt, kan du for eksempel prøve denne inndelingen: Tre vegetardager, to fiskedager, én restedag og én kjøttdag. Se eksempel på ukesmeny nederst i artikkelen!

2. Finn nye hverdagsfavoritter! Vi har alle noen hverdagsfavoritter – middager vi kan kaste sammen nesten uten å tenke over det, med det vi har i kjøleskapet. Hvis du prøver å spise mindre kjøtt, kan det være lurt å begynne med å teste noen nye oppskrifter. Finn noe du har lyst på og test oppskrifter som kan bli familiens nye hverdagsfavoritter. Det finnes massevis av matblogger med fokus på bærekraft – som Green Kitchen Stories (de har også en egen bok om barnematlaging), Veganmisjonen, Green bonanza, Hanne Lene og boka Familiemiddag fra Ole Martin Alfsen.

3. La barna være med på matlagingen! Vi har alle forsøkt å lage middag med utålmodige småbarn hengende ved føttene. Involver dem i matlagingen i stedet! La dem få røre rundt i bollen med eggerøre, elte brøddeigen eller knuse tomatene til salaten. Det blir nok litt mer søl, men kanskje er det lettere å få barna til å godta ny mat om de har fått lukte og smake underveis. Gjør matlagingen til noe hyggelig dere kan gjøre sammen! Husk at barna bør være sultne når de går til middagsbordet, så det er lurt å unngå småspising rett før middagen.

4. Gjør det enkelt! Ikke stress med å gjøre alt perfekt. Prøv deg fram med et par nye oppskrifter, bruk litt mindre kjøtt, og velg oppskrifter som kan gjøre det enklere i en travel hverdag. For eksempel kan det være tidsbesparende å lage gryter eller ovnsbakte former hvor alt kastes i samme beholder. Har du for eksempel hørt om one-pot pasta? Dropp egne barnemiddager og lag én felles middag for hele familien. Det er ikke så farlig om ikke alt faller i smak. Det viktigste er at ungene får oppleve forskjellige smaker og råvarer, på sikt kan det bidra til at de aksepterer flere typer mat.

5. Gjem grønnsakene i barnas favorittmat! Hvis barna dine er skeptiske til å spise grønnsaker, kan du gjemme dem i noen av favorittoppskriftene deres. Prøv for eksempel grønnsakspannekaker: Bruk stavmikseren og bland inn raspede gulrøtter, rødbeter eller andre grønnsaker i røra. Da får maten en artigere farge også! Putt spinat i smoothien – eller bytt ut halvparten av kjøttdeigen med bønner i fredagstacoen. Lag omelett med mer grønnsaker enn egg – eller grønn Hulken-pai med stavmikset spinat, stekt løk og kokt brokkoli blandet sammen med egg og fløte! Pizza er også et perfekt gjemmested for grønnsaker.

6. Spis mindre og bedre kjøtt! Et av de viktigste tiltakene for å spise mer bærekraftig, er å spise mindre kjøtt. Lag flere vegetarmiddager i uken, og la grønnsakene få en større plass på tallerkenen. Sørg for at det kjøttet du spiser er fra dyr som har levd gode liv, spist lokalt fôr og gjerne gått på beite. Velger du økologisk, er det strengere krav til dyrevelferd og til lokalt fôr. I tillegg er det viktig å huske på de kjøttypene som ofte går til spille: Både verpehøns, sau og kje kan bli en nydelig, langtidskokt helgemiddag.

7. Spis mer villfisk fra bærekraftige bestander! Kostholdsrådene anbefaler oss å spise fisk 2-3 ganger i uka. Vi burde spise mer villfisk, men begrense forbruket av oppdrettsfisk: Oppdrettsfisk krever mye ressurser i form av importert kraftfôr og soya, og skaper problemer med lakselus og algeoppblomstring i fjordene. Sjekk hvilke villfisketyper som ikke er overfisket i WWFs trafikklysguide. Mange av fiskene som har fått grønt lys av WWF er perfekte til hverdagsmiddager: Hva med seibiff med potet og løk? Ovnsbakt hyse med rotgrønnsaker og creme fraiche? Lettrukket skrei med potet og eggesmør?

8. Gå for gjenbruk på kjøkkenet! Mange er fortvilet over mengden plast på butikken og hjemme i kjøkkenet. Men kanskje du kan kutte ut noe av den unødvendige engangsplasten? Ta med egne bomullsposer til løsvekt på butikken (eller gjenbruk plastposene du har hjemme). Pakk inn matrester i bivokspapir, silikonposer eller robuste metall- eller glassbeholdere i stedet for plastfolie og plastbokser. Ta tilbake kjøkkenkluten i bomull – og bli kvitt kjøkkenpapiret. Flere tips til å kutte i plastbruken her.

9. Kjøp fra din lokale bonde! Har du testet ut REKO-ringen eller Bondens marked der du bor? Hvis du kjøper direkte fra din lokale bonde, unngår du at maten din har reist halve verden rundt og du får ferske råvarer som holder lengre. I tillegg kan du være sikker på at bonden har fått en rettferdig pris! Kanskje synes barna det er gøy å kjøpe gulrøtter som fortsatt har jord og grønne kvaster på seg, eller prøve å dyrke egen mat som andelsbonde. Tenk sesong når du lager ukesmeny: Den mest klimavennlige maten er ofte det som kan dyrkes på frimark – velg mer rotgrønnsaker og kålvekster som tåler lagring om vinteren. Du kan også bytte ut den langreiste risen med Nordens egen bærekraftige ris: byggryn, som har et mye lavere klimaavtrykk.

10. Ha matdugnad i helga! Bruk en helgedag du har god tid til å fylle fryseren med egenproduserte ferdigmiddager! Gjør som besteforeldrene dine gjorde og lev etter sesongene: Kjøp norske råvarer på høsten når det er overflod – og bruk dem til å lage gryter, supper, tomatsaus til pasta- og pizzaretter og kraft som kan porsjonspakkes i fryseren og brukes på hektiske hverdager. Sjekk ut #mealprep for gode tips.

Eksempel på bærekraftig ukesmeny for små, kresne ganer

  • Mandag: Ovnsbakt hyse i form med grønnsaker og crème fraiche (F)
  • Tirsdag: Tomatsuppe med egg og makaroni (V)
  • Onsdag: Trukket skrei med poteter, eggesmør og råkost (F)
  • Torsdag: RESTEDAG!
  • Fredag: Fredagstaco med sorte bønner og sopp (V)
  • Lørdag: Hvit pizza med potetskiver, løk og rosmarin og pizzakålsalat (V)
  • Søndag: Langtidskokt hønsefrikassè med rotgrønnsaker og byggris (K)

Fisk (F), vegetar (V), kjøtt (K)