Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Turtøyet vårt kan spre miljøgifter og belaster klimaet. Velg miljøvennlig! (Foto: Istockphoto)
Turtøyet vårt kan spre miljøgifter og belaster klimaet. Velg miljøvennlig! (Foto: Istockphoto)

Slik kler du deg miljøvennlig på tur

Mektige naturopplevelser blir kanskje enda bedre når turklærene våre ikke er spekket med miljøgifter og påvirker klimaet minst mulig. Her er våre beste råd til deg som vil kle deg mest mulig miljøvennlig på tur.

Mektige naturopplevelser blir kanskje enda bedre når turklærene våre ikke er spekket med miljøgifter og påvirker klimaet minst mulig. Her er våre beste råd til deg som vil kle deg mest mulig miljøvennlig på tur.

Visste du at miljøgiftige fluorstoffer fra turtøy, sko og utstyr blir spredt i naturen verden rundt? At turtøyet ditt kan inneholde sølv som kan gjøre bakterier resistente mot livsviktig sykehusbehandling ved brann- og sårskader? Heldigvis er det mye du kan gjøre for å kle deg mer miljøvennlig på tur.

Generelle råd

 • Ta godt vare på klærne du har. Forleng levetiden ved å følge produsenten sine anbefalinger til vedlikehold og vask. Reparer selv eller få hjelp til større reparasjoner når det er nødvendig. Flere produsenter tilbyr reparasjon av klærne de selger.
 • Har du skapet fullt av brukbart turtøy du ikke bruker? Gi dem et bedre liv. Selg eller gi bort på www.finn.no eller gi dem til Fretex. Ved å kjøpe brukte (tur)klær eller selge plagg du ikke bruker bidrar du til å redusere klimafotavtrykk fra produksjonen av nye klær og sparer planeten for store mengder miljøskadelige kjemikalier.
 • Unngå å kjøpe nye klær når du kan. Klima- og miljøbelastningen er enorm. Det ble importert nesten hundre tusen tonn med klær og sko til Norge i 2014. Produksjonen av en lett jakke fører til utslipp som tilsvarer rundt 30 kg CO2 og et par høye fjellsko i skinn og med vanntett membran kan ha et klimafotavtrykk på opptil 100 kg CO2.
 • Du kan klage og kreve reparasjon på dårlige klær i normalt to år. Det må skyldes en svakhet ved plagget som var der ved kjøp. Butikken har bevisbyrden. Eksempler kan være at teipen som dekker sømmer i skalljakker løsner eller at lagene i klær med membran løsner. Slitasje fra normal bruk dekkes ikke.
 • Spør i (nett)butikken hvilke klær som er mest miljøvennlig. Uavhengig av hvor godt (dårlig) svaret er, så gjør du det klart at du som kunde ønsker de mest miljøvennlige alternativene.

Ytterlag

 • Velg klær som dekker flest mulig bruksområder og reduserer behovet for å ha mange forskjellige plagg.
 • Velg klær som ikke inneholder miljøgiftige fluorkarboner. Se oversikt over giftfrie merker her.
 • Bruk impregnering uten fluorkarboner, fra for eksempel Zebla, Nikwax eller Toko. Du må kanskje impregnere tøyet ditt litt oftere, men det er verdt det når alternativet er å spre miljøgiftige og helsefarlige stoffer som kon konsentreres i næringskjedene gjennom flere hundre år.
 • Vær ekstra oppmerksom når klærne er merket med DWR (Durable water repellent), da det ofte betyr at plagget inneholder fluorkarboner. Impregneringsbehandlingene Ecorepel, Purtex WR og Bionic-Finish Eco inneholder ikke fluorstoffer. Se etter yttertøy med disse behandlingene.

Mellomlag

 • Mellomlag av norsk ull er et godt miljøvalg og god utnyttelse av ressursene siden en del av ulla fra norske sauer destrueres. Devold (Originals collection) og Eskimo (Bråtens fabrikker) er blant produsentene med klær i norsk ull.
 • Ikke kjøp fleece av plastfiber som avgir store mengder mikroplast i vask, men ta likevel vare på klærne du har. Bruk vaskeposen Guppyfriend når du vasker fleece og klær med syntetiske fiber. KID interiør og Norrøna selger vaskeposen guppyfriend.
 • Unngå produkter der naturlige fiber er blandet med syntetiske. Det er problematisk å resirkulere slik plagg. I ytterklær med lang forventet levetid så kan det forsvares.

Underlag

 • Unngå syntetiske produkter tilsatt sølv eller andre bakteriedrepende stoffer for luktbehandling. Les mer her.
 • Ull har naturlig luktkontroll. Naturfiber lukter mindre enn syntetiske fiber.
 • Stoffer som er (maskin)strikket er mer miljøvennlig enn vevde stoffer. Fabrikkmaskinene som strikker er mer energieffektive.

 

Les også:
Sko deg miljøvennlig og etisk
Miljøbevisst klesvask

 

Noter:

(1) Alle CO2-tall er oppgitt i CO2-ekvivalenter, som betyr at alle involverte klimagasser er omregnet til CO2-utslipp.

(2) Vårt utvalg av "favoritt"-produsenter er basert på en vurdering først og fremst av miljø, men også av selskapenes tilgjengelige etikkpolicy. Kriterier som andel produkter laget av resirkulerte materialer, valg av materialer, åpenhet om produksjonsland og underleverandører, vilje til å redusere problematiske kjemikalier og offentlig informasjon om samfunnsansvar tillegges mest vekt. Etikkvurderingen sier dermed ingenting om de faktiske forholdene på fabrikkene som produserer for de ulike produsentene. Vi tar forbehold om at informasjon gitt på nettsidene til produsentene og på telefon/e-post er riktig. Nevnte merkevarer innenfor tur- og fritidsklær må ses som eksempler på ganske miljøvennlige produsenter, og er på ingen måte en utfyllende oversikt; det finnes flere produsenter som kunne ha vært nevnt. Husk: Turtøy har et betydelig klima- og miljøfotavtrykk, så den viktigste miljøinnsatsen en kan bidra med er å redusere innkjøp av nytt tøy.

 

Kilder:

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -