Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Turtøyet vårt kan spre miljøgifter og belaster klimaet. Velg miljøvennlig! (Foto: Istockphoto)
Turtøyet vårt kan spre miljøgifter og belaster klimaet. Velg miljøvennlig! (Foto: Istockphoto)

Slik kler du deg miljøvennlig på tur

Mektige naturopplevelser blir kanskje enda bedre når turklærene våre ikke er spekket med miljøgifter og påvirker klimaet minst mulig. Her er våre beste råd til deg som vil kle deg mest mulig miljøvennlig på tur.
Mektige naturopplevelser blir kanskje enda bedre når turklærene våre ikke er spekket med miljøgifter og påvirker klimaet minst mulig. Her er våre beste råd til deg som vil kle deg mest mulig miljøvennlig på tur.

Visste du at kreftfremkallende og hormonforstyrrende fluorstoffer fra turtøyimpregnering blir spredt i naturen verden rundt? At et kilogram ull kan gi et klimagassutslipp som tilsvarer 29 kg med CO2(1)? At turtøyet ditt kan inneholde sølv som kan gjøre bakterier resistente mot livsviktig sykehusbehandling ved brann- og sårskader? Heldigvis er det mye du kan gjøre for å kle deg mer miljøvennlig på tur.

Generelle råd

 • Ta godt vare på klærne du har. Forleng levetiden ved å følge produsenten sine anbefalinger til vedlikehold og vask. Reparer selv eller få hjelp til større reparasjoner når det er nødvendig. Flere produsenter tilbyr reparasjon av klærne de selger.
 • Har du skapet fullt av brukbart turtøy du ikke bruker? Gi dem et bedre liv. Selg eller gi bort på www.finn.no eller gi dem til Fretex. Ved å kjøpe brukte (tur)klær eller selge plagg du ikke bruker bidrar du til å redusere klimafotavtrykk fra produksjonen av nye klær og sparer planeten for store mengder miljøskadelige kjemikalier.
 • Unngå å kjøpe nye klær når du kan. Klima- og miljøbelastningen er enorm. Det ble importert nesten hundre tusen tonn med klær og sko til Norge i 2014. Produksjonen av en lett jakke fører til utslipp som tilsvarer rundt 30 kg CO2 og et par høye fjellsko i skinn og med vanntett membran kan ha et klimafotavtrykk på opptil 100 kg CO2.
 • Du kan klage og kreve reparasjon på dårlige klær i normalt to år. Det må skyldes en svakhet ved plagget som var der ved kjøp. Butikken har bevisbyrden. Eksempler kan være at teipen som dekker sømmer i skalljakker løsner eller at lagene i klær med membran løsner. Slitasje fra normal bruk dekkes ikke.
 • Spør i (nett)butikken hvilke klær som er mest miljøvennlig. Uavhengig av hvor godt (dårlig) svaret er, så gjør du det klart at du som kunde ønsker de mest miljøvennlige alternativene.

Ytterlag

 • Velg klær som dekker flest mulig bruksområder og reduserer behovet for å ha mange forskjellige plagg.
 • Turjakker og -bukser laget av resirkulert polyester/nylon har lavest klima- og miljøbelastning.
 • Velg klær som ikke inneholder fluorkarboner.
 • Bruk impregnering uten fluorkarboner, som for eksempel Nikwax. Du må kanskje impregnere tøyet ditt litt oftere, men det er verdt det når alternativet er å spre miljøgiftige og helsefarlige stoffer som kon konsentreres i næringskjedene gjennom flere hundre år.
 • Vær ekstra oppmerksom når klærne er merket med DWR (Durable water repellent), da det ofte betyr at plagget inneholder fluorkarboner. Impregneringsbehandlingene Ecorepel, Purtex WR og Bionic-Finish Eco inneholder ikke fluorstoffer. Se etter yttertøy med disse behandlingene.
 • Skriv under detox-kampanjen til Greenpeace og lær mer om miljøgiftene som brukes i turtøyet ditt.

Noen av våre ytterlag-favoritter:(2)

Produsent Miljø Etikk
Fjellreven Fluorkarbonfrie produkter og impregnering. Har blant annet klær laget av resirkulert polyester med økologisk bomull. Har også skalljakker. Medlem av Fair Wear Foundation og har åpne leverandørlister. Vi ville gjerne sett klarere mål i etikkarbeidet til Fjällräven, for eksempel på lønnsforhold ved fabrikkene de benytter.
Pyua Ecocorrect outerwear Skalljakker og bukser uten fluorkarboner, og membran laget av resirkulert polyester. Stort utvalg av produkter laget av resirkulerte og resirkulerbare materialer. God offentlig tilgjengelig miljøinformasjon. Klærne lages i Europa og Pyua er medlem av Fair Wear Foundation, som står for uavhengige fabrikkontroller. Oppgir i hvilke land de får laget klærne i, men vi ville helst hatt åpne og detaljerte leverandørlister. Har produksjon i Tyrkia, hvor arbeidsforholdene ved tekstilfabrikker kan være problematiske.

Mellomlag

 • Trøyer og gensere laget av resirkulert polyester fra blant annet plastflasker og annet avfall er mest miljø- og klimavennlig. Polyester kan resirkuleres mange ganger. Unngå vindtette (jakke)fleece med impregnert ytterside. La yttertøyet ta hånd om vind og regn.
 • Unngå produkter der naturlige fiber er blandet med syntetiske. Det er problematisk å resirkulere slik plagg. I ytterklær med lang forventet levetid så kan det forsvares.
 • Ull har høyest klimabelastning av alle tekstiler, hvis vi ser bort fra silke. Velg produkter laget av resirkulert ull. Reparer og sy om ullklær du har. Kjøp brukt om du kan.

Noen av våre mellomlag-favoritter:(2)

Produsent Miljø Etikk
Houdini Sportswear Har et stort utvalg mellomlag med stor andel resirkulerte fiber. Enkelte produkter av polyester fra Houdini sportswear er behandlet med pH Pure som gjør ph lavere for klærne og hindrer lukt forårsaket av bakterier. Gjennomgående miljøfokus. Minus for å bruke fluorkarbon i impregnering av yttertøy. Har valgt å produsere alle produkter i Europa. Åpen leverandørkjede. Bra! Har underleverandører av stoffer fra Taiwan, der mange fabrikker bruker asiatiske arbeidsinnvandrere med begrensede rettigheter. Vi har ingen konkret informasjon om Houdini sin leverandør, men generelt sett kan arbeidsforholdene være problematiske ved tekstilfabrikker i Taiwan.
Patagonia Gjennomgående miljøfokus. Stor andel produkter laget av resirkulerte materialer. Minus for bruk av fluorkarboner og sølvsalter (Polygiene) for å hindre svettelukt i enkelte produkter. Har åpne leverandørkjeder og god informasjon om sosialt ansvar knyttet til produksjonen. Vi savner mer informasjon om lønnsforhold og mer detaljerte mål i etikkarbeidet med frister for gjennomføring.

Underlag

 • Unngå syntetiske produkter tilsatt sølv eller andre bakteriedrepende stoffer for luktbehandling. Les mer her.
 • Ull har naturlig luktkontroll. Tekstilfiber fra bambus og hamp lukter mindre enn syntetiske fiber. Bambus, hamp og andre tekstiler basert på cellulose er imidlertid produsert med svært kjemikalie- og energikrevende prosesser, så begrens bruken noe om mulig.
 • Unngå klær av eller med en andel silke. Et kg råsilke produsert i India har et svimlende klimafotavtrykk på rundt 100 kg CO2.
 • Bomull (inkludert økologisk bomull) har høy klimabelastning (I overkant av 10 kg CO2 per kg ferdig tøy). Kanskje ikke det beste underlag-valget på tur uansett...
 • Velg ull som ikke er klorbehandlet.
 • Stoffer som er (maskin)strikket er mer miljøvennlig enn vevde stoffer. Fabrikkmaskinene som strikker er mer energieffektive.

Noen av våre underlag-favoritter:(2)

Produsent Miljø Etikk
Brynje of Norway Ullundertøy med miljømerket Oeke-Tex 100 og kjemikalie-kontrollmerket Bluesign. Ull produsert uten klorin. Ulltøy produsert i Europa. Mer detaljert informasjon om hvor ullen kommer fra hadde vært en fordel, og helst åpne (under)leverandørlister.
Houdini Sportswear Klær av resirkulert polyester med lav Ph-verdi som motvirker svettelukt. Tøyet produseres i Europa. Åpne fabrikklister.

Les også:
Sko deg miljøvennlig og etisk
Miljøbevisst klesvask

Noter:

(1) Alle CO2-tall er oppgitt i CO2-ekvivalenter, som betyr at alle involverte klimagasser er omregnet til CO2-utslipp.

(2) Vårt utvalg av "favoritt"-produsenter er basert på en vurdering først og fremst av miljø, men også av selskapenes tilgjengelige etikkpolicy. Kriterier som andel produkter laget av resirkulerte materialer, valg av materialer, åpenhet om produksjonsland og underleverandører, vilje til å redusere problematiske kjemikalier og offentlig informasjon om samfunnsansvar tillegges mest vekt. Etikkvurderingen sier dermed ingenting om de faktiske forholdene på fabrikkene som produserer for de ulike produsentene. Vi tar forbehold om at informasjon gitt på nettsidene til produsentene og på telefon/e-post er riktig. Nevnte merkevarer innenfor tur- og fritidsklær må ses som eksempler på ganske miljøvennlige produsenter, og er på ingen måte en utfyllende oversikt; det finnes flere produsenter som kunne ha vært nevnt. Husk: Turtøy har et betydelig klima- og miljøfotavtrykk, så den viktigste miljøinnsatsen en kan bidra med er å redusere innkjøp av nytt tøy.

Kilder:

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de 27.000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -

Relaterte artikler