Hopp til hovedinnhold
  • Klær

De beste shoppestopp-triksene

Publisert 30. august 2020

Trenger jeg egentlig den jakka? En shoppestopp kan hjelpe oss til å tenke over hvor ofte vi egentlig trenger nye klesplagg og sette pris på klærne våre.

Vi blir bombardert av klær på tilbud i alle kanaler døgnet rundt. Men klesindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden. Klær og sko bidrar til et enormt forbruk av vann, energi, kjemikalier og store mikroplastutslipp. Med en shoppestopp kan du oppleve det fine med å redusere klesforbruket i en periode. Gi deg selv en pause fra hverdagsautomatikken og ta et friskt blikk på klesskapet ditt.

Tenk nytt

Sett sammen nye kombinasjoner av klærne dine. Det er lett å havne i rutiner når man setter sammen klærne. Test ut kreativiteten med å sette sammen nye antrekk og kombinasjoner av det du allerede har i skapet. Ta gjerne bilde av de nye kombinasjoner du lager, så husker du dem til senere.

Kapselgarderobe

Lag deg en kapselgarderobe. Konseptet kapselgarderobe går ut på at man deler opp garderoben i kapsler, slik at du kun har rundt 30 plagg framme (ikke inkludert treningstøy eller undertøy). Så bruker du de utvalgte plaggene i tre måneder før du har muligheten til å bytte ut plagg. Slik kan du redusere klesforbruket ditt og samtidig få en mer bevisst holdning til det du har. Her er flere tips til å bygge opp en kapselgarderobe.

Klesbyttefest

Arranger klesbyttefest med venner. En byttefest med venner gjør det enkelt og sosialt å fornye klesskapet uten å kjøpe nytt. Er været fint kan dere ha det utendørs i bakgården eller en park. Mulighet til å prøve på klær foran et speil er et pluss. Det kan være praktisk med et bord eller klesstativ for å vise frem klærne. Er klærne sortert og lagt synlig frem er det lettere for alle å lete.  Ha gjerne et eget bord for klær som trenger reparasjon. De kan være en god ide å ha med nål og tråd slik at dere kan fikse klærne med en gang.

Reparer klærne

Reparer, sy om og lapp når du kan, eller finn en lokal skredder kan ta jobben. Her finner du enkle tips til vedlikehold og reparasjon av klær. Visste du for eksempel at du enkelt kan fjerne nupper på klærne med en barberhøvel? Synlig reparasjon har også blitt populært, da trenger man ikke være ekspert for å få det til å se kult ut! Hos Fæbrik kan du lære å sy selv ved å kjøpe mønster laget av blant annet Jenny Skavlan. Ønsker du en profesjonell aktør kan for eksempel Repairable i Oslo ta jobben, se her for en oversikt over reparatører i hele landet. Hett koronatips: Her finner du også gratis mønster til munnbind.

Vask sjeldnere

Vask sjeldnere og følg vaskeanvisningen, da varer klærne lenger. Det er viktig å sjekke lappen for å vedlikeholde klærne slik at de varer så lenge som mulig. Vask gjerne på lave grader med et mildt vaskemiddel. Luft gjerne klærne og fjern flekker i stedet for å vaske, det sparer stoffet. Sjekk også lappen når du handler brukte klær. Det kan være lurt å unngå klær som ikke kan vaskes og syntetiske plagg som slipper ut mikroplast i vask. Boken Lettstelt samler flere miljøvennlige vaske- og vedlikeholds tips for klær.

Kjøp brukt

Handle brukte klær i butikker eller på nett hos Fretex, Finn og Tise. Handler du brukt, sparer du klimaet og miljøet. Det er mange skatter å finne. Kjøp gjerne brukttøy i naturmaterialer som bomull, lin, ull og slike. Syntetiske plagg drysser mikroplast i bruk og vask, og eldre stoffer avgir mest mikroplast. Man svetter også lettere i syntetiske plagg, fordi disse ikke puster slik som plagg i naturmaterialer. I Fretex sin nettbutikk kan du enkelt sortere på både størrelse, farge, merke og materiale. I Tise-appen kan du kjøpe klær fra privatpersoner og følge kontoen til folk du liker stilen til.

Lei klær

Hos Fjong kan du leie merkeklær. Du kan sortere antrekk etter brukskontekst som hverdag, jobb, graviditet og fest. Du kan abonnere et visst antall klær i måneden, og få stylingtips. Du kan også leie ut dine egne klær. Hos Waior kan du leie klær for mindre og større barn. Du kan leie klærne i opp til seks måneder, returnere og bytte dem ut når som helst til en abonnementspris. Det er også mulig å kjøpe klærne du leier.