Hopp til hovedinnhold
  • Hjem og hage

Slik kutter du i strømforbruket på kjøkkenet

Publisert 06. september 2022

Gode vaner på kjøkkenet kan kutte godt i strømforbruket ditt.

Varmtvannsbereder, frys, kjøleskap, platetopp, ovn og belysning utgjør samlet en god del av strømforbruket ditt. Å få redusert forbruket er både bra for klimaet, naturen og lommeboka. Europeisk klimafotavtrykk på strøm tilsvarer i snitt rundt 300 gram CO2 per kilowattime. Å bidra til å unngå naturødeleggende inngrep for å øke strømproduksjonen er også en god grunn til å få miljøsmarte strømvaner. Her er våre beste tips til å kutte i strømforbruket på kjøkkenet.

1. Ikke la varmt vannet renne unødvendig, ikke skyll under rennende varmt vann.

2. Når du skal vaske opp, bruk så mye varmt vann som du trenger, og la vannet stå i oppvaskkummen til det er kaldt før du slår det ut. Vannet vil avgi varme til omgivelsene til det har nådd romtemperatur.

3. Emballasje som skal resirkuleres, skylles i kaldt vann, eller vaskes opp på slutten av oppvasken.

4. Fyll oppvaskmaskinen før du kjører den. Hvis du fyller oppvaskmaskinen er det som regel mer energivennlig å vaske i oppvaskmaskin, enn å vaske opp for hånd. La døra stå på gløtt, når maskinen er ferdig kjørt så varmen kommer ut i rommet.

5. Kok med lokk, da blir mer av energien brukt til å varme opp maten. Bruker du færre kjeler, for eksempel ved å koke grønnsaker sammen eller lager gryteretter, begrenser det energibruken og du får mindre oppvask.

6. Når du skal varme vann, varm bare så mye du trenger. Desto større mengde du varmer, desto mer energi trengs. Vannkoker er en effektiv måte å varme vann.

7. Når du har kokt grønnsaker, la vannet stå i kjelen eller oppvaskkummen til det har romtemperatur, før du slår det ut. Vannet vil avgi varme til rommet.

8. Tin frossenvarer i kjøleskapet. Da vil matvarene bidra til at kjøleskapet ikke trekker så mye energi til å kjøle ned. Kjøleskapet skal holde mellom 2 og 4 grader. Pass på at døra ikke står oppe lenger enn nødvendig på kjøleskap og fryser.

9. La maten kjøle seg ned før du setter den i kjøleskapet. Da avgir den varmen til rommet og du slipper å bruke energi til å kjøle den ned.

10. Hell kaffe og tevann på termos.

11. Bruk kjøkkenvifta bare når du må, spesielt hvis du har utluft, da trekker vifta varmen ut av rommet.

12. Pass på at kokeplata er ren og at kjelene er plane under. Dette er spesielt viktig om du har gammeldags kokeplate hvor kokeplata varmes opp og overføres til kjelen.

13. Vær bevisst på bruk av stekeovn, ikke la den stå lenger enn den må. La døra stå på gløtt når du kjøler den ned, så varmen kommer ut i rommet.

Gode strømvaner på kjøkkenet [2:13 min]