Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Bli en reparasjonsekspert

Publisert 30. august 2020

Kunnskap om reparasjon hjelper oss å holde forbruket på et lavere nivå, og gjør at vi kan gi tingene våre lengre levetid.

Forbruket vårt fører til store klima- og miljøbelastninger. De mest miljøvennlige tingene er de du allerede har. Det å ta vare på tingene dine gir en god følelse, og du bidrar til store klimakutt. Lær noe nytt samtidig som du sparer både penger og miljøet.

Her er noen tips til reparasjon:

1. Vask, rens, puss: Vask, rens, puss og følg bruksanvisningen. Godt vedlikehold av sko, klær, sykler, elektronikk og andre ting kan forebygge reparasjonsbehov. Bruk beskyttelse rundt mobil og PC. Du kan gi klærne lenger levetid ved å vaske sjeldnere og følge vaskeanvisningen. Vask på lave grader med et mildt vaskemiddel. Luft klærne og fjern flekker i stedet for å vaske, det sparer stoffet.

2. Nål og tråd: Reparer, sy om og lapp klær når du kan. Her finner du enkle tips til vedlikehold og reparasjon av klær. Visste du for eksempel at du enkelt kan fjerne nupper på klærne med en barberhøvel? Og heldigvis er synlig reparasjon inn, da trenger du ikke være ekspert for å få det til å se kult ut! Hos Fæbrik kan du lære å sy om selv ved å kjøpe mønster laget av blant annet Jenny Skavlan.

3. Lær fra de beste: Det er lettere enn du tror å skifte bremseklosser på sykkelen. Og du kan fjerne fettflekker på sofaen med bakepulver. Naturvernforbundet har samlet en rekke tips til reparasjoner av møbler, klær og sko, hus og hjem, elektronikk og sykler. Youtube er fullt av videoer som viser hvordan du kan reparere ulike ting.

4. Profesjonelle reparatører: Her finner du norgeskart med tilgjengelige reparatører. Hvis du ikke vil prøve selv, kan det også lønne seg å få en profesjonell reparatør til å gjøre jobben, som klesreparatøren Repairable eller uavhengige mobilforhandlere. Du kan også lett finne reparatører på gule sider. Mange store kjøpesenter har en reparasjonsbod. Ofte kan de fikse tingene dine mens du tar deg en kaffe.

5. Lån verktøyet du trenger: Prøv en gratis utlånsordning av verktøy og annet utstyr. Flere kommuner har utlånsordninger for verktøy og annet utstyr, blant annet hos BUA som finnes i hele Norge, hvor man kan låne utstyr til sport og friluftsliv. Du kan også leie verktøy hos for eksempel Clas Ohlson.

6. Fiksefest: Delta på fiksefester. Framtiden i våre henders lokallag arrangerer fiksefester av både klær og elektronikk – både sosialt og lærerikt! Norges Husflidlag arrangerer også fikselaug på klær rundtom i landet der du får veiledning av profesjonelle håndverkere og lærer om ulike materialer. Restarters har fiksefester på elektronikk. Er du handy eller har lyst til å bli det kan du arrangere din egen fiksefest av klær, sykler eller elektronikk med noen venner eller naboer.

7. Kvalitetsprodukter: Velg kvalitetsprodukter som kan repareres. Varer og dingser som kan tas fra hverandre er lettere å reparere. Sjekk på nett hvor lett tingen du er interessert i lar seg reparere og oppgradere. Det er store forskjeller alt etter modell og produsent. Hvis alt er limt og loddet sammen er det krevende å reparere. Når det gjelder klær er viktig å velge klær som tåler den bruken den er tiltenkt.

8. Bruk reklamasjonsretten: Du kan klage på en vare opptil fem år, avhengig av hvor lenge det du har kjøpt er ment å vare ved vanlig bruk. PC og mobiltelefon har fem års reklamasjonsfrist, mens klær og sko vanligvis har to år. Er det en fabrikasjonsfeil, eller du har ikke fått det du har betalt for, må selgeren ordne opp. Alt skal være som selgeren har sagt gjennom annonsering, i butikken og andre steder, og du skal ha fått all viktig informasjon. Les mer om reklamasjonsrett hos Forbrukerrådet.