Hopp til hovedinnhold

Viktig delseier i arbeidet for å forby miljøgiftige fluorkarboner

Publisert 08. februar 2023
Vi har funnet natur- og helseskadelige fluorkarboner (PFAS) i kosmetikk og en rekke andre forbrukerprodukter gjennom omfattende tester.

Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland har lagt fram et omfattende felles forslag for å forby miljøgiftgruppa PFAS. Det er begynnelsen på slutten for bruk av PFAS i forbrukerprodukter.

Fluorkarboner (PFAS) er samlebetegnelsen for en stor gruppe av miljøgifter. Stoffene brytes ikke ned, men hoper seg opp i naturen og kan være skadelige for mennesker og miljø. PFAS brukes hovedsakelig på grunn av sine vann- og smussavvisende egenskaper, og kan for eksempel finnes i non-stick belegg i stekepanner og kasseroller, i skismurning, impregneringsspray og brannskum. Stoffene brukes også i kosmetikk, og Framtiden i våre hender har tidligere avslørt at det finnes PFAS i flere vanlige sminkeprodukter.

PFAS i tekstiler

Et annet vanlig bruksområde for PFAS er sports- og turtøy, der stoffene brukes for å gjøre produkter vannavisende. Produkter med vanntett membran er særlig utsatt. Framtiden i våre hender har også gjort funn av PFAS i produkter for barn, blant annet i vognposer og vinterdresser.

Forbud mot enkeltstoffer ikke tilstrekkelig

Selv om det de seneste årene har kommet forbud mot enkelte av PFAS-stoffene, er dette ikke tilstrekkelig. Hvis enkeltstoffer blir forbudt, byttes disse gjerne ut med lignende stoffer som har samme miljøskadelige konsekvenser. Et forbud mot hele stoffgruppen er derfor nødvendig.

Lang prosess

Selv om forslaget som nå er lagt fram, er svært gledelig og et av de mest restriktive i EUs historie, skal det gjennom en lang prosess før et forbud eventuelt blir vedtatt og trer i kraft. Det fins også sterke motkrefter innad i EU som ikke ønsker denne typen reguleringer. Forslaget som har blitt lagt fram, er likevel en stor seier og første skritt på veien mot en utfasing av noen av de mest miljøskadelige stoffene vi omgir oss med i dagliglivet.