Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Kjente klesmerker lager klær av russisk olje

Publisert 01. desember 2022
Oljeavhengig mote: To tredjedeler av alle klær lages av fossil olje, blant annet fra Russland. (Illustrasjon: Changing Markets)

Flere store kleskjeder på det norske markedet kan knyttes til produsenter av polyester som kjøper olje fra Russland. På denne måten bidrar våre billige moteklær til å støtte den russiske økonomien under invasjonen av Ukraina.

Klærne du går i kan være laget av russisk olje ifølge en rapport fra Changing markets. Klesmerker som Benetton, H&M, Lindex og Zara har alle ifølge rapporten handlet polyester gjennom underleverandører som får olje fra landet som i februar 2022 gikk til angrepskrig mot Ukraina. Flere av kleskjedene har offentlig uttalt at de ikke vil støtte russisk økonomi på grunn av invasjonen av Ukraina og at de ikke benytter råvarer herfra. De bryter dermed sine egne etiske retningslinjer.

Russisk kobling avslørt

Polyester finnes i over halvparten av alle nye tekstiler som lages i dag, og er et plastbasert materiale som lages av fossile ressurser som olje og kull. Plastklærne er også en stor kilde til mikroplastforurensing og klimagassutslipp. Det har hittil vært lite kunnskap om hvor kleskjedene får råvarene til sine plastbaserte materialer fra, men rapporten fra Changing Markets viser at flere av de store kleskjedene på det norske markedet kan knyttes til polyester-leverandører som kjøper olje fra Russland. Koblingen til russisk olje er avslørt blant ved å gjennomgå kleskjedenes egne offentlige leverandørlister, spore russiske skip og bruke tolldata.

Polyester fra India og Kina

Rapporten viser at to av verdens største produsenter av polyester, Reliance i India og Hengli i Kina, begge bruker olje fra Russland. Russland er Henglis hovedleverandør av olje. Oljen brukes til å lage polyester-garn og fiber, som deretter distribueres til underleverandører og videre opp i verdikjeden før den til slutt havner i klesbutikkene i form av polyester-klær.

Mange kjente merkevarer

Polyesteren blir distribuert til noen av verdens mest kjente klesmerker. Benetton oppgir på sine hjemmesider Hengli som direkte leverandør, mens H&M, Lindex og Zara (Inditex) har underleverandører som kan knyttes til Hengli. Ingen kleskjeder på det norske markedet oppgir Reliance som direkte leverandør, men Varnergruppen, H&M, Lindex, Zalando og Mango kan likevel knyttes til Reliance gjennom underleverandører.

Klesmerkene med kobling til russisk olje
Adidas Levi’s
Asics Lindex
Benetton Mango
Columbia Nike
Dressmann Oakley
Esprit Puma
G-Star Raw The North Face
H&M Wrangler
Hugo Boss Zara