Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Sko deg miljøvennlig og etisk

Publisert 08. februar 2021

Våre beste råd til deg som vil sko deg mest mulig miljøvennlig og etisk.

Skoene våre kan bidra til å spre helsefarlige og miljøgiftige stoffer i naturen. Skinn har også det desidert høyeste klima- og miljøfotavtrykket av alle materialer som vi lager sko og klær av. Når vi går kan vi dessuten spre mikroplast ved slitasje av skosålene, som stort sett er laget av plast. Arbeidsforholdene ved garverier og skofabrikkene kan være svært dårlige, og utsetter arbeiderne for svært helsefarlige kjemikalier. Dyrevelferd utenfor Europa kan være svært dårlig. Hvis du synes dette høres ille ut, så sjekk for all del hva du kan gjøre for å sko deg mer miljøvennlig.

1. Ta vare på skoene dine. Riktig stell av skoene kan forlenge levetiden drastisk. Rengjør og puss regelmessig, men ikke bruk impregnering med miljøgiftige fluorkarboner. Skinnsko bør få et skotre (skoblokk) slik at skinnet holder på formen best mulig. Nettsiden til skoprodusenten har ofte tips om hvordan du best tar vare på skoene og hvordan de ulike materialene best skal vedlikeholdes.

2. La skoene hvile. Ikke bruk samme par sko flere dager på rad, de trenger utlufting. Fotsvette tærer på sømmer og materialer. Det er noe fuktighet i skoene selv om du ikke merker noe til det. Fuktig skinn er spesielt utsatt for skader.

3. Reparer når det er mulig. La en skomaker gi favorittskoene dine nytt liv. Noe ny søm, lim eller ny såle er ofte alt som skal til. Bra for miljøet og du sparer tid og penger på å ikke måtte finne nye. Flere skomerker tilbyr reparasjon ved egen fabrikk, for eksempel Lundhags, Kavat og Hanwag. Du kan også gjøre endel selv med lærnål, tråd og fleksibel superlim som passer til skomaterialer. Sjekk din lokale sybutikk og jernvarehandel, eller Ebay.com og Aliexpress.com, for det du trenger.

4. Gi bort, bytt og kjøp brukt. Ikke fyll opp skapene med sko du ikke bruker. Gi dem et par nye bein! Selg eller gi bort sko som støver ned på www.finn.no eller gi dem til Fretex. Slik bidrar du til at markedet for nye klima- og miljøbelastende sko blir litt mindre. Hva med å arrangere en byttefest for sko og klær blant venner og kjente?

5. Velg kvalitet. Å betale litt ekstra for skoene dine kan lønne seg i lengden. Kvalitetssko har gjerne såle som det er mulig å bytte og er konstruert for å få et langt liv med gode naturmaterialer. Se etter randsydde eller gjennomsydde sko (Goodyear welt, norwegian welt eller blake stitch), innerfor i skinn, stablet hæl og mellomsåle bygget lagvis opp av naturmaterialer som lær, kork og eventuelt tre. Gelenkfjær (skinne i sålen) av stål, tre eller et annet materiale for stabilitet og fjæring er også et kvalitetstegn.

6. Spør i (nett)butikken om de beste miljøvalgene. Vis at du som kunde ønsker de mest miljøvennlige alternativene, så kanskje de vil vurdere å ta inn mer miljøvennlige skomerker. De aller fleste skomerkene har også egne nettsider med informasjon om miljø og samfunnsansvar. Ta en rask sjekk før du handler nye sko. Hvis du ikke finner informasjonen på nettsiden, så velg et annet skomerke.

7. De grønneste skoene. Skoene du har er aller mest miljøvennlige, men må du kjøpe nytt så velg sko laget delvis av resirkulerte materialer, naturmaterialer, og gjerne Fairtrade. Unngå vanntett membran laget av fluorkarboner (PTFE). Skinn fra gårder drevet økologisk og som er vegetabilsk garvet uten miljøgiftige tungmetaller begynner å bli noe mer utbredt. Økologisk drift kan ha bedre dyrevelferd. Å velge sko med lær garvet i Europa eller USA under rimelig strenge miljøkrav er et godt valg. Det er fremdeles en god del skoproduksjon i Portugal, Spania, Italia, Tyskland, Australia, England og USA.

Artikkelen er oppdatert. Den ble først publisert 21-07-2015