Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Miljøbevisst klesvask

Publisert 24. juni 2014

Miljøvennlig klesvask handler om riktig utstyr, miljøtilpassede vaskemidler, gode vaner og én huskeregel: Ikke mer enn det som trengs.

Skrevet av:
Håkon Lindahl

Bruk klærne en dag til

Vi vasker klær langt oftere i dag enn vi gjorde for 20 år siden. Kanskje holder det å henge klærne til lufting eller fjerne en flekk med en klut? Sett gjerne av en kurv eller skuff til klær som er brukt litt, men som ikke har blitt skitne. Plukk herfra når du skal skifte.

Velg svanemerket

Svanemerket stiller strenge krav til innholdsstoffer i vaskemidler.

Bruk mindre vaskemiddel

Prøv gjerne med en lavere dosering enn angitt. Ofte blir tøyet rent med halv mengde vaskemiddel.

Unngå tøymykner

Tøymykner er stort sett unødvendig, og huden kan reagere på stoffer fra tøymykneren som blir sittende i tøyet. I tillegg sørger tøymyknere for at håndklær og kluter får dårligere sugeevne, og at mikrofiberkluter fungerer dårligere.

Fyll vaskemaskinen helt opp

Maskinen er passe full når du så vidt kan holde knyttneven i tomrommet over tøyet uten å presse tøyet sammen.

Vask ved lavest mulig temperatur

Et av kravene til svanemerkede vaskemidler er at de skal vaske helt rent ved 40 grader. I mange tilfeller holder det med 30 grader. Undertøy og tøybleier blir rene ved 60 grader. Kokvask bare unntaksvis, for eksempel ved sykevask. Dropp forvask, og velg gjerne et kort program når klærne ikke er veldig skitne.

Tørk klærne utendørs

Utendørs tørking er best for innemiljøet. Tørker du klærne innendørs bør du sørge for god utlufting for å unngå fukt.

Tørketrommel eller lufttørking?

Lar du klærne tørke på snor utendørs eller på et tørkeloft kreves det ingen tilført energi, så dette er førstevalget for miljøet. Tørketromler bruker en del energi, men hvis du lufttørker klær i et rom som må varmes opp, kan det gå med like mye energi som tørketrommelen bruker. Men husk at tørketrommelen sliter mer på klærne.

Velg energigjerrig vaskemaskin og tørketrommel

På nettstedet Energismart finner du en oppdatert oversikt over de mest energigjerrige hvitevarene på det norske markedet. Du kan også sjekke energimerkingen i butikken.

Lever tilbake gammel vaskemaskin og tørketrommel

Alle hvitevarer inneholder miljøskadelige stoffer og metaller som kan gjenvinnes. Den gamle maskinen kan leveres gratis til en forhandler uten krav om nykjøp, eller til et kommunalt mottak for elektrisk avfall.