Hopp til hovedinnhold
  • Klær

Her finn du etisk og miljøvenleg mote

Publisert 09. juli 2019

Er du opptatt av å kle deg mest mulig miljøvennlig og etisk? Her finner du den mest miljøvennlige og etiske moten.

1. I klesskapet ditt. Klærne du allerede har er mest miljøvennlige. Finn nye måter å kombinere det du har på. Hva med å gi nytt liv til klærne dine ved å farge dem eller finne fram nål, tråd, saks og eventuelt en symaskin. Inviter venner og kjente til en fikse- og ombruksfest. Å sy inn og ut plagg, fikse hull og bytte glidelåser med mye mer er enklere enn du tror.

2. På Finn, Tise, Fretex og i bruktbutikker. Kjøper du brukt kan du bidra til å at omsetningen av nye miljøbelastende klær og sko går ned. Skryt for all del av bruktkuppene dine når du kan. Vi trenger mange på laget for å utgjøre en forskjell. Enkelte er skeptiske til å kjøpe klær andre har brukt, men de fleste av oss vil for eksempel ikke ha noe problem med sengetøy på hotellrom som er brukt mange ganger mer. Vurder eventuelt en vask eller rens av klærne, og bytt ut innleggssålen i brukte sko om du ønsker.

3. På internasjonale vintage-nettsider. Er du på jakt etter noe helt spesielt? Sjekk ut for eksempel Asos marketplace, Beyond retro, Ebay og andre internasjonale nettsteder for et uendelig utvalg av bruktklær som sender til Norge. Miljøgevinsten ved å kjøpe brukt er mye større enn miljøfotavtrykket til frakten.

4. I klesskapet til venner og kjente. De fleste av oss har fryktelig mye klær vi ikke bruker. Undersøkelser tyder på at vi har plagg vi aldri har brukt også... Arranger en byttefest blant venner og kjente. Gi klær og sko som ikke blir brukt et nytt liv og velfortjent liv. En hyggelig bonus er at du får en anledning til å rydde ut av skap og skuffer.

5. Der du kan leie klær. Klær du ikke vil bruke ofte kan med fordel leies, eller kanskje du kan låne av venner og kjente? Flere butikker tilbyr utlån og leie av dyrt turtøy, for eksempel Houdini, Bergans og Intersport. Fjong leier ut klær til andre anledninger også.