Hopp til hovedinnhold
  • Mat

Den grønneste isen

Publisert 07. juni 2023

Sommeren er endelig her, og med sol og varme kommer også tiden for barnas kalde favoritt, is. Dessverre er mesteparten av isen man får kjøpt i vanlige butikker både usunn og ultraprosessert.

Ultraprosessert betyr at isen er sterkt bearbeidet og inneholder ingredienser som ikke finnes på et vanlig kjøkken, og hvor helseeffekten er lite utredet. Nye studier tyder også på at ultraprosesserte matvarer har en større klima- og miljøbelastning enn det man har antatt.

En rekke av tilsetningsstoffene som finnes i vanlig is er dårlig utredet, og de siste årene har det kommet flere studier som knytter slike stoffer til blant annet konsentrasjonsvansker, betennelse i tarmen med mer. Ett av disse stoffene er karragenan, som finnes i nesten all is man får kjøpt i butikken. Selv om vi ikke vet nok om effektene av karragenan og andre tilsetningsstoffer på lengre sikt, er barn, med både kropper og hjerner i rask utvikling, særlig sårbare. Ut ifra et føre-var-perspektiv bør man derfor begrense inntaket av slike stoffer til de minste. Det er med andre ord mest bærekraftig - både for planeten og oss selv - å spise mer råvarebasert, og å redusere inntaket av ultraprosesserte matvarer.

Den gode nyheten er at du likevel ikke trenger å droppe isen i sommersola. Med få ingredienser kan du nemlig lage din egen is, og det er mye lettere enn du tror. Resultatet blir både kjempegodt og barnevennlig. Prøv en av oppskriftene våre nedenfor og bli hekta!

Mangois

  • 300 gram frossen mango
  • 1 dl kokosmelk
  • Hvis ønskelig, en liten dæsj limejuice

Kjør alle ingredienser i en blender, stavmikser eller lignende, fyll i ispinneformer og frys ned. Bruk helst plastfrie former i stål eller matgradsilikon.

Sjokolade- og peanøttis

  • 1 banan (bør være godt moden)
  • 1 ts kakaopulver
  • 1 ss peanøttsmør
  • 2 dl valgfri melk, her kan du bruke både kumelk og plantebasert melk (kokos, havre og mandel er gode alternativer).
  • Eventuelt en 1 daddel om du ønsker mer søtning

Kjør alle ingredienser i en blender, stavmikser eller lignende, fyll i ispinneformer og frys ned. Bruk helst plastfrie former i stål eller matgradsilikon.

Jordbær- og bringebæris

  • 100 gram jordbær (bær inneholder ofte sprøytemiddelrester, så velg gjerne økologiske. Disse finner du ofte i frysedisken på butikken).
  • 100 gram bringebær.
  • 1 dl fløte (Eller et plantebasert alternativ)
  • 1 ss lønnesirup/honning/agavesirup el annen søtning

Kjør alle ingredienser i en blender, stavmikser eller lignende, fyll i ispinneformer og frys ned.


Gode is-valg i butikken

Noen ganger trenger man likevel å kjøpe is i butikken, og da er det greit å vite hvilke alternativer man skal velge. Ispinnene nedenfor er alle uten karragenan, og de fleste er også veganske. Da meieriprodukter har en stor klima- og miljøbelastning, er det mest bærekraftig å velge saftis framfor vanlig fløteis.

  • Nude Strawberry (Hennig Olsen), vegansk.
  • Nude Exotic Fruits (Hennig Olsen), vegansk.
  • Nude Mango (Hennig Olsen), vegansk.
  • Friskis fersken (Hennig Olsen), vegansk.
  • Fruitero (Diplom-is), vegansk.
  • Dream mango og pasjonsfrukt (Diplom-is)
  • Kolonihagen fruktis sitron, økologisk og vegansk.
  • Kolonihagen fruktis jordbær, økologisk og vegansk.
  • Kolonihagen fruktis mango, økologisk og vegansk.