Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bør jeg kaste fleecegenseren min?Hei! Jeg har hørt at fleeceklær avgir mikroplast under vask. Bør jeg kaste dem? Og hva med treningsklær i syntetiske materialer, mikrofiberkluter og superundertøy?

Hilsen Ola

 Hei, Ola!

Utslipp av mikroplast til havet er utvilsomt et stort miljøproblem. Ifølge Miljødirektoratet kan det løsne opptil 1900 plastpartikler fra ett enkelt klesplagg i løpet av en vask. Klesvask antas å være den fjerde største kilden til utslipp av mikroplast, etter bildekk, kunstgressbaner og maling, men sannsynligvis er det bare en liten andel av mikroplasten fra klær som havner i havet. Årsaken til det er at de fleste plastpartiklene havner i avløpsslammet i renseanleggene.

Klok ugle

Spør oss om miljøvennlig og etisk forbruk
Våre eksperter gir deg klare grønne svar på det du måtte lure på.

Spør oss her

Vi synes likevel ikke du bør kaste fleecegenseren din eller andre klær du har laget av syntetiske plastfibre, men heller velge mer miljøvennlige klær når du må kjøpe nytt. Grunnen er at alle klær belaster miljøet på ulike måter, uavhengig hva de er laget av. Produksjon av bomull krever for eksempel mye vann, avrenning av kunstgjødsel fra dyrkingen bidrar til store livløse områder i havet og produksjonen bidrar til utslipp av miljøfarlige kjemikalier brukt til farging med mer. For miljøet er det helhetlig sett best å ta vare på klærne en har, reparere ved behov, redusere forbruket av nye klær og gjerne kjøpe brukt når det passer.

Det beste du kan gjøre for å kutte utslippene av mikroplast når du vasker syntetiske plagg, er å skaffe deg en vaskepose som fanger opp plastpartikler før de havner i avløpet. Det fins foreløpig én sånn pose på det norske markedet nå, Guppyfriend. Plastpartiklene havner i sømmen i posen, og kan fjernes for hånd og kastes i restaavfallet etter vask. Selv om en vaskepose fanger opp mye mikroplast, er det ingen perfekt løsning på mikroplastproblemet. Noe vil sannsynligvis slippe gjennom.

Når fleecegenseren må byttes ut ville vi erstattet den med produkter i bærekraftige naturmaterialer. Produkter av norsk ull er et godt miljøvalg, siden ulla fra norske sauer ofte anses ofte som et avfallsprodukt. Eskimo og Devold har produkter av norsk ull. Ellers er klær av lin og økologisk dyrket bomull gode valg. Se gjerne etter klær med miljømerket Svanen, GOTS, IVN naturtextil og EU-blomsten.

Når klærne er utslitte og ødelagte, så kast dem for all del ikke i søpla. Gi dem til Fretex eller UFF. Klær som ikke kan gjenbrukes, kan ombrukes, redesignes eller få et nytt liv som noe helt annet ved at materialene gjenvinnes.

Med grønn hilsen,