Hopp til hovedinnhold
  • Reiser og ferier

Eventyr på to hjul

Publisert 21. juni 2018

Lyst på klimavennlig ferie, nærhet til natur og bruke kroppen? Hvorfor ikke prøve et av våre fire sykkelferie-tips?

En ypperlig løsning for Norgesferie er å velge sykkel som transportmiddel. Fra sykkelsetet er tempoet lavt nok for å observere godbiter og overraskelser underveis, men like fullt effektivt nok til å dekke et større geografisk område. Her er fire tips til reisemål.

1. Lofoten, Vesterålen og Senja – LoVeSe

En klassiker. Med hav og fjell side om side gir sykkelturen i nordlige kystområder en fantastisk villskap og nærhet til naturen, selv om du beveger deg langs veien. Midtnattsola åpner også for en frihet til når på døgnet du sykler. Det er lyst uansett. Hvis du vil unngå fly: Ta toget til Bodø og hurtigbåt over til Svolvær. Så er det bare å sykle.

2. Hardangervidda – terrengsykling

For de som vil ut på grusveier og stier utenfor allfarvei, er Hardangervidda en nydelig perle mange kan besøke ved hjelp av togtransport. Vidda har mange flotte områder og et godt utviklet stinettverk med tilhørende turisthytter. DNT har garantert mange turtips, og mulighetene for en varm middag selv langt til fjells kan være en godbit for de fleste.

3. Nordmarka på kryss og tvers

Hvorfor reise langt, når små og store eventyr ligger rett utenfor bykjernen? Nordmarka har et mangfold av grusveier gjennom mange ukjente naturområder. Liker du susen av skog, eller et bortgjemt myrtjern drar du til Nordmarka. Mange tror kanskje at Nordmarka er full av folk, men du blir fort alene etter noen km inn i «villmarka».

4. Et ukjent eventyr

Bare ta annenhver høyre og venstre hjemmefra og sett av en tidsramme, så finner du mange overraskelser på veien. Hvorfor planlegge seg i hjel?

Elektrisk sykkel eller tråsykkel?

Om du skal på en lengre sammenhengende tur, stiller det mer krav til planlegging og valg av sykkel. Med utgangspunkt i fysisk form og målsetting, er det viktig å tenke over om du skal velge el-sykkel eller vanlig tråsykkel. Elsykkelen gir mulighet til å ta med mer bagasje, uten at det påvirker den fysiske utfordringen av å sykle. Like fullt er det noen flere hensyn å ta, spesielt ved tanke på lading og behov for ekstra batteri. Egentlig trenger du bare et strømuttak, og et par timer pause mens batteri og du lades opp til neste etappe.

Er sykkelturen i seg selv den viktigste målsetningen, gjør det kanskje ingen ting om man er litt sliten på slutten av dagen etter timer på sykkelsetet. Men ønsker du å gjøre andre fysiske utflukter underveis, eksempelvis en fjelltur, er det en fordel å ha litt futt i beina. Da er el-sykkelen et genialt verktøy.

Skal du sykle mye stier og grusveier, eller er det mest på asfalt? Dette er et viktig spørsmål for valget av dekkbredde, demping og eventuelt behov for vesker eller henger til frakt av bagasje. Valgene er mange og informasjon fra diverse blogger og sykkelsider gir de fleste svarene. Men det er kult å finne ut noen ting selv også. Lag egne løsninger.